Wednesday, July 14, 2010

TOMYAM CAMPUR


Assalamualaikum, selamat petang semua. Hari ini entri tentang tomyam campur pula. Sudah berminggu teringin hendak masak tetapi biasalah kalau saya seorang yang teringin memang lambat hendak menyediakannya. Keutamaan mestilah selera suami dan anak-anak. Saya juga menyediakan telur dadar sama seperti kalau kami makan di luar. Sekiranya memesan tomyam, mesti ada telur dadar sama. Hehe...



Bahan-bahannya:

350 gram ayam - dipotong kecil-kecil
350 gram udang sederhana besar
7 tangkai cili kering dikisar
5 biji bawang merah dikisar
1 biji bawang putih dikisar
sedikit halia dikisar
sedikit lengkuas dikisar
5 batang serai dititik
7 biji cili api
3 biji limau nipis - diambil jusnya
7 helai daun limau purut - disiat sedikit
200 gram cendawan shitake - dihiris
3 biji tomato - dipotong
jagung muda - dipotong
segenggam bunga kobis - dipotong
1 batang lobak merah - dipotong
2 sudu besar pes tomyam (ikut suka)

Cara-caranya:

1. Tumiskan bahan-bahan yang dikisar bersama serai yang dititik hingga naik bau.
2. Masukkan dengan garam, sedikit gula dan sedikit perasa. Kacau hingga sebati.
3. Masukkan pula ayam, gaul bersama bahan-bahan tumisan tadi dan tambahkan air secukupnya.
4. Bila kuah telah mendidih, masukkan pes tomyam dan kacau hingga larut. Masukkan daun limau purut dan jus limau nipis.
5. Masukkan hirisan jagung muda, lobak merah, bunga kobis dan cendawan shitake. Diikuti pula dengan udang. Akhir sekali masukkan tomato.
6. Biar seketika di atas api dan bolehlah dihidangkan.

3 comments:

  1. Salam kak anis,
    Bestnye tom yam tu tp argghhhh.... ada udang juga..huhu.. Akk gna jus ke jis limau nipis tu..hehe...

    ReplyDelete
  2. salam en daun.
    tak perasaan akk. hehe... td tak sempat nak semak tulisan. t.kasih ya.
    nnti akk masakkan utk en daun tak bubuh udang dlmnya, ganti dgn sotong ya.:))

    ReplyDelete
  3. Hehe...akk dh gna jus limau tu. Buh sotong br blh mkn byk2..

    ReplyDelete