Wednesday, July 21, 2010

PRETZEL LEMBUT

pretzel perasa kulit kayu manis

Assalamualaikum dan selamat malam semua. Pretzel lembut ini sudah tinggal kenangan. Ada yang pahit dan ada yang manis. Huhu.... Rasa malas benar hendak membuat entri tentang pretzel lembut ini tetapi nanti tiada pula cerita yang hendak dikongsi. Yang pahit dan yang manis biarlah tersimpan kemas di hati...


pretzel lembut tabur bijan

Pertama kali membuat pretzel dulu saya ada kesulitan hendak menggentel doh menjadi tali. Jadi saya teruja hendak melatih jari-jari menggentel doh sekali lagi. Nah, inilah hasilnya tetap sama. Huhu... Pretzel kali ini resepinya saya ambil dari MyR, terima kasih banyak Alma kerana pretzel ini membuatkan anak gadis sunti saya tidak berhenti mengunyah. Jom kita kongsi resepi pretzel lembut Alma ini...


pretzel lembut tabur gula

Bahan-bahannya:

11/4 cawan air
1 biji telur kuning
2 sudu besar gula
1 sudu kecil garam
1/8 sudu kecil serbuk lada sulah
31/2 cawan tepung roti
1 sudu besar yis

Untuk glaze:
1 biji putih telur + 1 sudu besar air

Untuk topping:
sedikit bijan
sedikit campuran serbuk kayu manis dan gula halus*
sedikit gula halus*
sedikit margerin* saya tambah

Cara-caranya:

1. Masukkan tepung, kuning telur, gula, garam, serbuk lada sulah dan yis ke dalam mangkuk besar dan gaul sebati.
2. Tambahkan air sedikit demi sedikit dan ulilah adunan tadi hingga menjadi doh.
3. Rehatkan doh hingga naik sekali ganda.
4. Tumbuk-tumbuk doh tadi dan uli sekali lagi.
5. Ambil sedikit doh dan gentel menjadi tali kemudian simpulkan. Buat hingga habis.
6. Sapukan putih telur di atas pretzel tadi dan taburkan bijan, campuran gula halus dan kulit kayu manis atau gula halus sahaja.
7. Bakar selama 20 minit dalam suhu 200C.
8. Sapukan pretzel tadi dengan margerin sebaik keluar dari oven supaya cantik berkilat.

* saya hanya gunakan tepung gandum, tambahkan 3 sudu besar susu tepung dan 2 sudu besar water roux. alhamdulillah memang sedap dan lembut...

2 comments:

  1. sedapnya kak...nnt nk cuba buat tp x tau la jari jemari nih bley ke x nk menggentel...

    ReplyDelete
  2. salam moklong.
    cubalah buat pretzel ni moklong. mula2 tu mmg berpeluh ketiak menggentel. hehe... insyaAllah lama2 blh.:))

    ReplyDelete