Saturday, July 17, 2010

AYAM MASAK RENDANG PINDANG DAN TEMPE GORENG


Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. Banyak kali nampak juadah rendang pindang ini. Kalau tidak silap di rumah Shiela ada, di rumah Wanieyra ada, di rumah Izzah ada dan yang buat saya teringin hendak membuatnya bila singgah di dapur Noorma tempoh hari. Nampak macam sedap dan tidak rumit hendak menyediakannya. Alhamdulillah, inilah hasilnya...




Untuk resepinya saya ambil dari rumah Noorma. Terima kasih daun keladi buat beliau. Hehe...

Bahan-bahannya:

Ayam dibelah, dicuci dan ditoskan
5 batang serai dikisar
6 biji bawang merah dikisar
6 biji bawang putih dikisar
1 inci halia dikisar
1/2 inci lengkuas dikisar
1/2 inci kunyit hidup dikisar
4 biji cili api dikisar
1 cawan santan
2 keping asam keping
beberapa helai daun limau purut
garam, gula, perasa
5 sudu besar minyak masak

Cara-caranya:

1. Tumiskan bahan kisar hingga naik bau dan garing.
2. Masukkan santan.
3. Masukkan ayam.
4. Tambahkan dengan garam, gula dan perasa.
5. Masak hingga kuah pekat.



Tempe goreng ini pula khas untuk suami. Selain sedap dimakan bersama nasi, ianya sedap juga dimakan begitu sahaja. Menyediakannya pun senang sahaja. Kelar-kelar tempe tersebut dan potong ikut suka. Tumbukkan kunyit hidup bersama garam dan bawang putih. Tambah sedikit air. Celupkan tempe tadi satu persatu dan goreng hingga garing. Enak juga dicicah dengan sambal kicap.

No comments:

Post a Comment