Tuesday, July 20, 2010

MUFFIN CIP COKLAT



Assalamualaikum dan selamat malam semua. Muffin cip coklat untuk hidangan minum petang. Sedap dan kaya dengan rasa coklat. Alhamdulillah kali ini saya buat muffin menjadi ketika dibakar tidak melimpah ke luar. Terima kasih buat Yatie dan Shiela yang tidak lokek berkongsi ilmu. Jom kita kongsi resepi bagaimana membuat muffin chip coklat yang kaya dengan rasa coklat ini...



Bahan-bahannya:

1/2 cawan mentega lembut
1/2 cawan minyak jagung
11/4 cawan gula perang
3 biji telur gred A
21/2 cawan tepung*
1 sudu kecil baking powder*
1 sudu teh soda bikarbonat* - diayak bersama seelok-eloknya 2 kali
3 sudu besar serbuk koko*
200 ml susu segar perasa coklat
cip coklat secukupnya

Cara-caranya:

1. Pukul mentega, gula dan minyak jagung hingga sebati dan agak kembang.
2. Masukkan telur sebiji-sebiji dan pukul lagi.
3. Tambahkan tepung yang telah diayak bersama bahan-bahan lain berselang seli dengan susu segar. Gaul sebati.
4. Tambahkan dengan cip coklat dan gaul lagi.
5. Masukkan adunan 3/4 ke dalam cawan kertas. Bakar selama lebih kurang 15 - 20 minit dengan suhu 180C.

3 comments:

  1. Salam K.Anis,
    Bnyknya muffin tu...nak 5 ketoi kak....anak2 yatie mmng suka mkn muffin ni...tu yg yatie kerap buat...uwaa kaya dngn coklat chip tuuuu..sodap..

    ReplyDelete
  2. Hwrmmm sedapnya.....tambah2 godaan pada jambul choc chips tu!!!

    ReplyDelete
  3. salam yatie.
    kalau anak-anak suka makan kita pn suka hati nak buat. hehe... ambillah byk mana yatie suka.:))

    salam kak watie.
    hehe... mmg sedap, sy pn baru kali ke dua buat muffin. kali pertama tak brp jadi.

    ReplyDelete