Wednesday, May 12, 2010

MASAK SOTONG LAGI....



Assalamualaikum dan pagi semua. Lauk semalam ni. Macam biasa menu kitar semula tetapi pandai-pandailah tambah sana sini buat sedap rasa. Kalau masak menu baru takut suami tak suka, ada patut dikatanya saya masak untuk masuk dalam blog bukan untuk beliau dan anak-anak. Sampai hati. Huhu... Macam nak pencen je dari blog ini. Kalau pencen bertambah sunyilah hidup saya yang memang sudah sedia sunyi ni...
Jomlah kita jengok-jengok resepi sotong masak hitam yang saya tokok tambah ni....

Bahan-bahannya:

500 gram sotong dicuci, dipotong bulat dan disimpan pundi hitamnya
5 tangkai cili kering}
5 biji bawang merah}
2 biji bawang putih}
1/2 inci kunyit hidup}
1/2 inci halia}
air asam secukupnya} dikisar
3 batang serai dititik
sedikit kicap pekat
sedikit kicap manis
garam dan gula secukup rasa

Cara-caranya:

1. Tumis bahan kisar dan serai yang dititik hingga pecah minyak dan terbit wanginya.
2. Tambahkan kicap pekat, kicap manis, garam dan gula secukup rasa. Gaul sebati.
3. Masukkan sotong dan gaulkan hingga pundi-pundi hitamnya pecah dan menambah gelap kuah.
4. Biar hingga masak. Rajin-rajinlah mengacaunya.
5. Sedia untuk dihidang.

10 comments:

  1. assalamualaikum..kak nis, hehehe..hubby kak nis gurau tu..hubby saya pun ckap masak nk masuk blog tapi pastu dia kata plak..tapi sebab blog jugak mcm2 variasi masakan sedap2 saya dpt mkn.mm tau tak pe.masakan takkan sedap dimakan bila dimasak tanpa kasihsayang kan..hehe

    ReplyDelete
  2. Salam,

    Abg komen sayang tu Annis, jgn ambil hati, bukan annis jer sunyi klu pencen berblog, sweetie pun sunyi juga sbb hilang kawan baru dan hilang juga sumber resepi lauk pauk dari Annis.huhu.

    ReplyDelete
  3. salam kak anis,
    Dah lama tak beli sotong...sedapnya sotong masak itam tu... kat sini sotong mahal skit. jarang beli.

    Hubby kak anis gurau tuh. jgnla majuk... teringat Hubby saya dulu pun penah merungut camtu. jeling semacam bila saya terbongkok2 amik gambar. huhu. sedey..tapi lama2 bila dia dah biasa tengok, pastu..saya ada kemajuan dlm variasi menu..dia dah tak kata apa. janji mesti pedas! kita pun pulunla oter resipi. hehe...

    ReplyDelete
  4. cIKGU...berseleranya tengok sotong masak itam ni...tp tu laa lunch nnt mesti kat kantin tu lauk yg sm jer..nak masak laa balik ni..nak carik sotong..huhu

    ReplyDelete
  5. Salam K.Anis, Yatie dtng bawa kuih kaswi lapis utk akak..makan ya..alahai kak, jngn ambil hati...sabar ya...suami akak ni suka bergurau,dia nak tengok akak tahan ke tidak gurauannya...lama2 dia faham minat akak tu...akak jngn berhenti blog tau,nnti yatie lagi sunyi...yatie teramat2 sayang akak, rasa mcm nak peluk2 akak masa ni..biar akak happy..

    ReplyDelete
  6. sampai terlupa nak rasa sotong masak hitam ni...yatie ambil sepotong ya kak, buat rasa2..mekaceh..

    ReplyDelete
  7. Salam k.anis...

    Sabar kak, tunjukkan yang dgn berblog ni mcm2 menu baru dan sedap akak boleh buat, bila perutnya penuh lama2 nanti dia ok lah...lagipun ini di kira berkongsi ilmu juga kan...ilmu yg di beri dgn ikhlas dan dapat memberi kebaikan kpd org lain insyaallah besar ganjarannya kan..

    pssst : nak tanya pundi hitam sotong tu boleh mkn ke? x beri kesan -ve?

    ReplyDelete
  8. Salam kak anis, itu la cabaran namanya.Kak anis kna sbr byk2, jgn la pencen dr dunia maya ni. Kak anis mmg dh terer dn rajin msk,tdk slh rasanya kak anis kgsi menu mskn dgn kwn2 maya kak anis.

    ReplyDelete
  9. Salam izzah.
    Hehe... t.kasih. Akk stuju, mcmana hebat menu yg kita sediakan jika tanpa bismillah n kasih sayang ttu tak sedapkan.

    salam indah.
    tak sangka, kita serupa. tp suami akk ni mmg tak suka cuba2 klu part makan ni. sbg isteri akk kenalah ikut selera beliau.
    abg pula tak suka mkn pedas2. nnti semua berasap. hehe...

    salam sweetie.
    alhamdulillah dan berbyk terima kasih atas dorongan yg diberi.:))

    salam Salina.
    balik keja nnti cuba cari sotong. klu masak tak letak kicap pn sedap juga. ms sy kecik2 dulu arwah mak rajin masak sotong katak tu. tp arwah tak penah masak hitam sbb arwah geli dgn pundi hitam sotong. hehe...

    salam yatie.
    terima kasih yatie. akk amat menghargainya. ambiklah lauk sotong tu. jangankan sepotong, semangkuk pn boleh. hehe...
    t.kasih bg kuih lapis ni, mmg sedap sgt. pandai yatie buat.:))

    salam skano.
    masalahnya suami akk tak suka cuba2 mkn. menu2 spt stim, masam manis, masak prune n yg moden2 tak masuk dlm 'book' dia. begitu juga masakan barat atau arab. hai hai bye bye la.
    seleranya lbh cenderung kpd masakan kg.
    sebab tu wp awek bandar keliling pinggang dia nikah dgn akk yg mmg pingitan habis. sanggup cari sampai ladang yg jlnnya tanah merah, jauh lagi sbb ms tu akk jd cikgu di sana.:)

    salam en daun.
    t.kasih ya. tak terkata akk nak balas balik komen en daun ni.:)

    ReplyDelete
  10. ---sebab tu wp awek bandar keliling pinggang dia nikah dgn akk yg mmg pingitan habis. sanggup cari sampai ladang yg jlnnya tanah merah, jauh lagi sbb ms tu akk jd cikgu di sana.:)--

    salam cikgu,
    hmmm..ingat lagi cikgu dengan tmpt tu kan..sy pun dh lama tinggalkan tempat tu sejak mak n abah buat rumah sendiri kat kg sri paya..moment yg indah,kan cikgu?..jalan yg berdebu bila panas dan becak bila hujan..tp di situlah sy menimba ilmu sampai sy jadik yg skrg ni..jasa2 cikgu semua tak terbalas...

    ReplyDelete