Wednesday, May 26, 2010

IKAN MASAK KICAP BERSAYUR CAMPUR



Assalamualaikum dan selamat malam semua. Tengahari tadi saya masak kicap ikan dan tambahkan dengan sayur-sayuran yang ada. Bila suami buka tudung saji sekembalinya dari opis tadi beliau bertanya resepi baru ke? Saya kata tidak, resepi original cuma tambahkan dengan sayur-sayur saja. Hehehe, suami memang tidak suka makan sayur. Jom kita kongsi resepi masak kicap tokok tambah ini. Hehe....

Bahan-bahannya:

4 potong besar isi ikan merah digaram kunyit dan digoreng lembab
7 tangkai cili kering dikisar
5 biji bawang merah dikisar
1 biji bawang putih dikisar
1/2 inci halia muda dikisar
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap pekat
2 sudu besar sos tomato
1 mangkuk kecil hirisan bunga kobis
1 batang lobak merah dipotong ikut suka
5 batang jagung muda dipotong ikut suka
kicap masin dan gula secukupnya

Cara-caranya:

1. Tumiskan bahan-bahan kisar hingga naik bau. Tambahkan dengan sos tiram, kicap pekat, kicap masin dan sos tomato. Kacau sebati.
2. Masukkan secubit gula, kacau lagi. Bila sudah sebati masukkan ikan dan syur-sayuran yang dipotong dan tambahkan sedikit air.
3. Tutup kuali sekejap, gaul sebati dan matikan api.
4. Sedia untuk dihidangkan.

3 comments:

  1. salam kak anis,
    wah..betul3x, saya pun skarang slalu buat menu 2 dalam satu. sonang... hihihi. terliur masak kicap tu....

    ReplyDelete
  2. Salam Kak Anis,

    Semalam sweetie ada komen, tp tak keluar lah pulak. Sedap masak kicap ni.Sekali-sekala kita tokoh tambah sedap jugerkan.

    ReplyDelete
  3. salam indah.
    hehe... first time buat mcm ni sbb kdg2 klu mkn kat luar pn tukang masak tu mesti tambah2 sayur mcm ini. sedap plk.

    salam sweetie.
    semalam en daun pn menghadapi masalah yg sama. akk pn tak tahu kenapa. alhamdulillah, dgn adanya sayur2 tu tambah sedap lauk kicap ni.:))

    ReplyDelete