Monday, May 31, 2010

LEMAK CILI API IKAN PARI



Assalamualaikum dan selamat malam. Mula-mula saya hendak masak asam pedas ikan pari ini. Semuanya ada 8 potong bersaiz sederhana. Kalau dimasak semua dengan menu yang sama sudah tentu banyak bersisa nanti. Akhirnya saya bahagi dua untuk dimasak lauk yang berlainan. Tidak jadi hendak masak asam pedas. Hehe... Jom layan masak lemak cili api ini dahulu, Hamimah bukan main suka sampai makan nasi berulang-ulang...

Bahan-bahannya:

4 ketul potongan ikan pari
9 biji cili api (kalau nak pedas boleh tambah lagi) dikisar
5 biji bawang merah dikisar
1 biji bawang putih dikisar
1 sudu kecil belacan dikisar
1/2 inci halia dikisar
1/2 inci kunyit hidup dikisar
5 batang serai dititik
3 keping asam
1/2 cawan santan pekat
air secukupnya
garam secukup rasa

Cara-caranya:

1. Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bahan-bahan kisar diikuti serai dan asam keping. Kacau rata hingga naik bau dan terbit minyak.
2. Masukkan potongan ikan pari tadi gaul rata dan tambahkan sedikit air hingga paras-paras ikan.
3. Tunggu hingga mendidih dan masukkan pula santan pekat. Tambahkan garam secukup rasa.
4. Kacau selalu hingga mendidih dan bolehlah dihidangkan.

p/s: lauk ini kalau pedas lagi sedap (tambahkan cili api), oleh sebab anak-anak dan suami tidak tahan pedas saya kurangkan kuantiti cili api yang digunakan.

2 comments:

  1. Salam Kak Anis,

    Memang menyelerakan. Nak tanya Kak Anis ni masakan ni perlu guna banyak serai ker? baru rasa sedap?

    ReplyDelete
  2. salam sweetie.
    akk klu masak lemak cili api mmg suka letak serai byk2. suka bau wangi serai tu. hehe... tak juga, ikut selera masing2.:))

    ReplyDelete