Friday, May 21, 2010

ASAM REBUS DAGING DAN NENAS



Assalamualaikum dan selamat malam semua. Hari ini saya masak asam rebus daging dan nenas untuk lauk makan tengahari. Sudah lama teringin hendak masak. Dulu-dulu arwah emak rajin masak, sedapnya masih terasa-rasa. Hehe... Sayang sungguh saya tidak sempat belajar dari arwah. Resepi saya ini sepertimana resepi masak asam rebus ikan namun hasilnya tidak mengecewakan. Sedap betul menghirup kuah asam rebus ini. Jom kita kongsi resepi, kalau sudilah...

Bahan-bahannya:

500 gram daging dihiris nipis
7 batang cili merah
5 biji bawang merah
2 biji bawang putih
1/2 inci kunyit hidup
1/2 inci halia
sedikit belacan
1 cawan air asam jawa
1 mangkuk potongan nenas
garam, gula dan perasa secukupnya

Cara-caranya:

1. Rebus daging hingga empuk, ketepikan.
2. Kisar lada merah, bawang merah, bawang putih, kunyit hidup, halia dan belacan hingga agak halus.
3. Masukkan bahan-bahan kisar dalam periuk. Masukkan daging rebus dan air asam. Tambahkan dengan air secukupnya.
4. Masak hingga kuah mendidih. Tambahkan dengan potongan nenas dan rasakan dengan garam, gula dan perasa secukupnya.
5. Biar di atas api seketika dan bolehlah dihidangkan dengan nasi panas, telur dadar, budu dan ulam-ulaman.

4 comments:

  1. tak pernah cuba lauk macam ni.. nampak menyelerakan..

    ReplyDelete
  2. salam sari.
    akk suka hirup kuahnya. hehe... klu masak lama lg sedap kuahnya. arwah mak akk dulu udang galah besar2 pn masak asam rebus tp guna lada kering n ditumbuk dgn lesung batu. dulu bapak akk rajin menjala n memancing udang galah. arwah mak pula rajin memasak.:))

    ReplyDelete
  3. Salam Anis,

    Sesekali masak rebus cam ni sedap juga yer, daripada selalu masak yang menggunakan santan

    ReplyDelete
  4. salam sweetie.
    lauk2 mcm ni sedap mkn ms cuaca panas. lg satu singgang daging pn sedap juga.:))

    ReplyDelete