Monday, January 18, 2010

PUDING COKLAT



Di makan bersama aiskrim vanilla pun sedap juga.


Assalamualaikum dan selamat pagi semua. Inilah puding coklat hasil dari tergoda melihat entri blog maria, salam dari borneo. Selepas melayari blog beliau keinginan membuak-buak untuk menyediakan puding ini sehingga pergi ke pasaraya Salamku untuk membeli acuan biku-biku. Hehe... Kelakar betul, selalunya guna loyang sahaja. Anak-anak dan anak-anak jiran pun suka. Cuma saya gunakan agar-agar biasa sebab sudah terbiasa dan belum pernah mencuba agar-agar serbuk. Jom kita kongsi resepi mudah ini...

Bahan-bahan:

30 gm agar-agar
1 tin susu pekat manis (sebab ini saja yang ada)
1 senduk gula pasir ( ikut suka )
6-7 cawan air
1 cawan koko ( larutkan terlebih dulu dengan air panas )

Cara-caranya:

1. Cuci agar-agar dan toskan airnya.
2. Rebus agar-agar dengan air hingga larut dan mendidih.
3. Masukkan susu pekat, larutan koko dan gula. Kacau sebati.
4. Perlahankan api dan kacau sekejap-sekejap hingga mendidih.
5. Tapis dan tuangkan ke dalam acuan yang dibasahkan ( petua maria ) agar puding tadi mudah dikeluarkan dari acuan.
6. Sejukkan dalam peti sejuk. Kalau puding tidak ditambah gula, sedap dimakan dengan aiskrim vanilla.

No comments:

Post a Comment