Wednesday, January 27, 2010

IKAN KEMBONG MASAK PERCIK



Assalamualaikum dan selamat malam. Ikan kembong masak percik ini merupakan hidangan untuk makan tengahari merangkap makan malam sekali. Masak 5 ekor ikan yang bersaiz sederhana ini pun masih ada berbaki. Ini merupakan kali ke 3 saya menyediakan masakan ini. Sebenarnya sewaktu hendak memasak tadi puas juga berfikir hendak masak apa, dan akhirnya inilah. Hehe...

Bahan-bahannya:

5 ekor ikan kembong saiz sederhana
7 biji bawang merah *
2 biji bawang putih *
15 bji cili kering *
3 batang serai *
1/2 inci halia *
1/2 inci kunyit hidup *
1/2 inci lengkuas *
200 ml pati santan
11/2 cawan air
1 kiub pati ikan bilis ( saya suka-suka letak)
1 sudu besar tepung beras ( dibancuh dengan air, untuk memekatkan kuah )
garam, asam keping dan manisan secukupnya.

Cara-caranya:

1. Kisar bahan-bahan bertanda *. Masukkan ke dalam periuk, diikuti dengan santan, air, garam, gula dan manisan.
2. Panaskan di atas periuk hingga mendidih dan sebati dengan api sederhana sambil dikacau sekejap-sekejap.
3. Ikan kembong dikelar dan dilumur dengan garam kunyit.
4. Panaskan pembakar. Lapik loyang dengan aluminium foil, susun ikan di atasnya dan bakar.
5. Sementara kuah yang mendidih tadi masukkan kiub ikan bilis dan bancuhan air tepung beras di atasnya. Kacau sebati.
6. Lumurkan kuah tadi di atas ikan yang dibakar dan balikkan ikan dan lumur lagi. Bakar hingga ikan masak dan kuah menyerap rasanya ke atas ikan.

2 comments:

  1. Cucur tu bancuh mcm biasa je tp jgan cair sagat agak yee kepekatannya..bwg mayang grg dulu dah kekunigan msuk dlm adunan, tbah cikit grm, gula,kun - sy simpan dlm peti tu yg buat ragup kot..nak grg kalau semula adunan yee..

    Sy pun x pandai sgt sekadar for sharing ape salahnya..

    ReplyDelete
  2. t.kasih byk kakshiela. nnti sy cuba buat. mmg tgk cucur akk tu nmpk rangup tu yg tergoda. hehe...

    ReplyDelete