Thursday, January 21, 2010

DORAYAKI



Assalamualaikum dan selamat petang semua. Ini adalah rupa dorayaki hasil percubaan pertama saya. Macam kurang inti sahaja. Hehe... Sebenarnya bila melihat rakan-rakan blogger menghasilkan dorayaki ini saya pun teringin sama tetapi hati rasa cuak boleh ke saya membuatnya. Jadi malam semalam setelah menyalin resepi dari internet saya pun cuba buatlah. Pada hal badan masih demam lagi. Hehe... Alhamdulillah menjadi juga walaupun tidak berapa cantik. Anak-anak gadis saya tersenyum memakannya.

Bahan-bahannya:

3/4 cawan tepung gandum ( saya guna tepung kek )
1/4 cawan gula castor
1 sudu besar minyak sayuran ( saya guna minyak jagung )
2 biji telur
1/2 sudu teh esen vanilla
1/2 sudu teh baking soda

Bahan-bahan untuk inti saya gunakan:

1 tin kacang merah ditoskan airnya. Masukkan dalam pengisar dan dikisar hingga halus. Kalau susah hendak dikisar, tambah sedikit air. Masukkan bahan kisar dalam periuk bersama gula pasir mengikut citarasa. Masak hingga pekat sambil dikacau perlahan.

Cara-caranya:

1. Pukul telur dan gula castor hingga kembang.
2. Masukkan madu, esen vanilla dan minyak jagung, pukul lagi hingga sebati.
3. Campurkan tepung dengan baking soda, gaul dan diayak bersama.
4. Masukkan tepung ke dalam adunan telur tadi dan kacau sebati. Tambah sedikit air jika adunan pekat.
5. Panaskan kuali non-stik. Masukkan adunan 1/4 cawan dan bentukkan bulat. Bila lapisan bawah telah masak terbalikkan .
6. Buat hingga habis kemudian ambil sekeping pancake tadi, bubuh inti kacang di tengahnya dan lapiskan dengan sekeping pancake lagi. Tekan supaya inti rata. Buat hingga habis.

No comments:

Post a Comment