Sunday, August 22, 2010

SOTONG MASAK HITAM


Assalamualaikum dan selamat petang semua. Sudah masuk 11 hari kita berpuasa, sedih juga rasanya. Cepat betul masa berlalu. Sayang rasanya bulan Ramadhan ini. Subhanallah... Sebenarnya menu ulang tayang ini tetapi tidak mengapalah sekadar menceriakan dapur kecil saya. Masakan yang ringkas dan cepat disediakan, sesuai untuk perempuan yang punya anak kecil dan berkerja.



Ada bermacam-macam versi orang menyediakan masakan sotong masak hitam ini dan saya menggunakan versi yang paling ringkas tetapi insyaAllah dapat membuka selera sesiapa yang memakannya. Hehe... Jom kita kongsi resepi lagi...

Bahan-bahannya:

500 gram sotong saiz kecil
5 biji bawang merah kisar
2 biji bawang putih kisar
sedikit halia kisar
sedikit kunyit hidup kisar
air asam secukupnya - untuk mengisar
11 biji cili api
1 biji bawang besar dihiris bulat
garam, gula dan perasa secukupnya

Cara-caranya:

1. Sotong dicuci tanpa dibuang pundi hitamnya dan ditoskan airnya.
2. Masukkan sotong dalam mangkuk dan masukkan bahan-bahan kisar bersama garam, gula dan perasa secukupnya. Gaul sebati dan perap seketika.
3. Panaskan minyak dan masukkan sotong bersama bahan-bahan kisar tadi. Kacau sebati. Tutup kuali.
4. Bila air sotong hampir kering,masukkan bawang besar hiris dan cili api tadi. Kacau sebati. Biarkan seketika di atas api sambil dikacau sekejap-sekejap dan bolehlah dihidangkan.

7 comments:

  1. salam...tak pernah try lg sotong masak hitam..kita kopipes resepi tu ye hihi sedap sgt nampaknya :)

    ReplyDelete
  2. saya pun tak pernah masak sotong mcm ni kak nis..sedap tul nampaknya tu

    ReplyDelete
  3. salam
    teringat kena komen dgn mak mertua pasal masak sotong hitam ni.Yalah derang x penah merasa masakan ni mula2 mmg la mcm x kenan je dihati... tak salah mencuba resipi baru kalau sedap hingga menjilat mangkuk dibuatnya. hehe

    ReplyDelete
  4. Salam kak anis,
    Selain sotong yg blh dimasak spt ni, apa lg yg blh menggantikn sotong? Gna hti lembu atau ayam dn limpa blh tak?

    ReplyDelete
  5. salam zarin.
    copy n cubalah, insyaAllah sedap. akk pn suka.:))

    salam izah.
    masaknya mudah aje izah, cepat lg. yg penting sedap.:))

    salam kak jie.
    arwah mak sy pn tak mkn sotong masak hitam ni sbb arwah geli dgn pundi2 hitam tu. hehe.. biasanya arwah masak tumis asam n goreng kunyit je.:))

    salam en daun.
    boleh rasanya cuma tak berwarna hitam aje la. kena guna nama lain nmpknya. hehe..

    ReplyDelete
  6. Salam Kak Anis,

    tak aper ker tak buang pundi hitam tu..sotong tu kak.

    ReplyDelete
  7. Sotong masak hitam ni terkenal di singapura. Mak saudara saya yg di singapura pernah masak resepi ni ketika kami ke rumahnya disana. Menyengat bau lauk ni satu rumah menyebabkan saya tak sabar utk memakannya, Fuhh.. MEMANG SEDAP SGT!! Tambah enak jika dimasak bersama SERAI..

    ReplyDelete