Monday, August 23, 2010

MEE GORENG GARING DAN CUCUR DURIAN


Assalamualaikum dan selamat petang semua. Semalam saya goreng mee sebagai hidangan sampingan untuk anak-anak dan suami berbuka. Saya ikut style goreng char kuetiaw. Hehe... Jom kita kongsi resepi lagi...

Bahan-bahannya:

500 gram mee kuning - cuci dan toskan
250 gram udang
1 cawan hirisan daging ayam
1 mangkuk kecil hirisan bebola ikan
5 tangkai cili kering kisar
5 biji bawang kecil kisar
1 biji bawang putih kisar
4 sudu besar kicap char kuetiaw - buat sendiri
1 ikat sawi dipotong ikut suka
secubit garam
2 biji telur

Cara-cara:

1. Tumiskan bahan-bahan kisar hingga naik bau. Masukkan kicap char kuetiaw dan kacau sebati.
2. Tambahkan secubit garam dan kacau lagi. Masukkan daging ayam dan udang. Kacau lagi.
3. Bila udang dan ayam hampir masak masukkan bebola ikan pula. Kacau lagi dan tambahkan dengan mee. Gaul sebati dan masukkan potongan sawi.
4. Tambahkan sedikit air, ketepikan mee dan masukkan telur. Gaul telur dan mee tadi secara merata. Biarkan garing sambil dikacau rata. Tutup api dan bolehlah dihidangkan.



Cucur durian ini pula bila saya makan macam rasa lempuk pun ada. Anak-anak tidak berapa suka tetapi suami gemar pula mengunyahnya. Durian dari Melur ini diberi oleh seorang rakan kepada suami. Hari Sabtu lepas kami ke Melur. Sepatutnya kami diajak berbuka nasi kerabu tetapi kami terpaksa menolak sebab Adham tidak betah di rumah orang, malu pun ada.
Seronoknya kampung ini sekeliling rumah ditanam pokok buah-buahan. Ada durian, manggis, rambutan dan dukong. Ada reban ayam, angsa, burung puyuh dan ayam belanda. Rajin betul mertua rakan suami ini. Sewaktu kami datang angsa berbunyi riuh rendah sebab tidak kenal akan kami. Hehe...
Jomlah kita kongsi resepi cucur durian ini...

Bahan-bahannya:

12 ulas isi durian dihancurkan
1-2 cawan tepung
11/2 sudu teh baking powder
secubit garam
( isi durian ini sudah cukup manis jadi saya tidak masukkan gula dalam adunannya )

Cara-caranya:

1. Gaul bahan-bahan di atas hingga sebati.
2. Panaskan minyak dan goreng aduan sesudu demi sesudu hingga habis. Kadar kegaringan ikut suka. Gunakan sudu kecil supaya cucur terbentuk comel-comel.

6 comments:

  1. Salam kak anis,
    Mee goreng tu sy taknak sbb ada udang tp cucoq durian tu nk 10 ketoi buat buka posa sat lg..he3..

    Nama tmpt tu bkn Melur tp Melor.

    ReplyDelete
  2. salam en daun.
    sbb ada udang n alah mkn udang ya. next time akk masak tak letak udang ya.:))
    boleh klu nak cucur tu, ambillah byk mn nak. hehe...
    melor ya, silap taip.:))

    ReplyDelete
  3. Salam kak Anis,

    cucur durian tu lain dari yg lain sedikit, nampak sedap. Kak Anis ada sweetie beli kat bazar ramadhan, kuih seri muka durian, sedap sangat rasanya.

    ReplyDelete
  4. salam sweetie.
    akk pn penah buat serimuka durian dulu tp ms tu blm ada blog lg. mmg sedap sweetie. nak buat lg anak2 n suami tak suka. cucur ni pn suami sorg yg minat makan. rasanya mcm lempuk sikit2.

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum

    Pinjam gambar yer. Saya dah letak backlink.

    Sedapnyer....

    ReplyDelete
  6. salam k.anis..
    macam mane nak buat kicap char kuetiaw tu ye..

    ReplyDelete