Tuesday, August 24, 2010

ROTI GORENG


Assalamualaikum dan selamat petang semua. Semalam saya buat roti goreng ala-ala cakui ini. Tepung roti banyak lagi dan kalau disimpan lama-lama takut keluar ulat tepung pula. Resepi campak-campak saja. Buat pun di akhir-akhir hendak masuk waktu berbuka. Anak-anak makan dengan madu dan kalau suka bolehlah ditabur gula icing di atasnya.



Bahan-bahannya:

21/2 cawan tepung roti
1 sudu besar yis kering
1 sudu besar susu tepung
secubit garam
2 sudu besar gula
1/2 sudu kecil soda bicarbonat
1/2 sudu kecil bread improver
2 sudu besar minyak jagung
air suam secukupnya untuk menguli

Cara-caranya:
1. Masukkan bahan-bahan di dalam mangkuk besar kecuali air. Gaul rata hingga berderai.
2. Masukkan air sedikit demi sedikit dan uli tepung hingga menjadi doh yang licin.
3. Rehatkan sebentar lebih kurang 30 minit. Canai doh tadi dan potong memanjang. Hiris atas permukanan roti tadi tapi jangan putus.
4. Panaskan minyak dan goreng garimg dengan api sederhana.

7 comments:

  1. kak anis..ni kalau cicah sambal tumis sedap juge kan

    ReplyDelete
  2. Salam kak anis,
    Buka posa ngan kuih buat sendiri ada baiknya sbb ia memang ikut selera dn citarasa sendiri/famili.

    Akk penah mkn teresek tak? Masakan ni ada kat Kelate je kot. Bhn utamanya, jntung pisang. Kuih tahi itik akk biasanya tgk atau mkn ke spjg dok kat Kelate?

    ReplyDelete
  3. Salam kak anis,
    Roti goreng ni buat saya lapar la, kak. Mesti sedap ni, siap ada susu tepung, bread improver. Hump! cicah sambal bilis sedap neh! hihihi.
    psst..maaf baru sampai, my hubby cuti lagi arini. :)

    ReplyDelete
  4. salam izah.
    sedap juga klu dicicah sambal tumis, sambal kacang lg la sedap. hehe...

    salam am.
    hehe... sy plk selalu terliur tgk cistat am, bila lah dpt order agaknya.:))

    salam en daun.
    kdg2 bila buat sendiri anak2 suka, suami tak suka, suami suka anak2 plk sebaliknya. cuma karipap inti sardin je mereka sama2 suka.
    tak penah mkn teresek, jumpa pn lum lg. kuih tahi itik biasa tgk n smlm baru dpt rasa sbb ada cikgu anak bg.

    salam indah.
    resepi campak2 je ni sbb nak cepat, alhamdulillah kena plk dgn selera. cicah dgn sambal kacang pn sedap ni.:))

    ReplyDelete
  5. Salam Kak anis,

    roti goreng cakui..sedap juga makan dengan kaya pandan..

    ReplyDelete
  6. Salam kenal, aaya dari Indonesia, tinggal di Surabaya, Jawa Timur. Menikah, punya anak laki umur 16 tahun. Suka dengan tulisan ini, karena roti 'goreng' ingatkan masa kecil saya di desa dulu. Sukses buat ibu, aalam buat keluarga di rumah!

    http://ngunuttulungagungjawatimur.blogspot.com/2011/08/roti-montor.html

    ReplyDelete