Thursday, August 12, 2010

SAMBAL NENAS IKAN TONGKOL


Assalamualaikum dan selamat malam semua. Sambal nenas ikan tongkol ini merupakan edisi tertunda ya. Malam tadi sudah diupload gambarnya tetapi saya tidak empat hendak kongsi cerita. Hehe... Sesekali makan sambal nenas ikan tongkol ini sedap juga. Ada rasa pedas, masam, masin dan manis. Teringat arwah emak ada memasaknya tetapi saya ingat-ingat lupa cara-cara memasaknya jadi saya bantai sajalah.



Bahan-bahannya:

5 batang cili merah *
9 batang cili api *
5 biji bawang kecil *
1 biji bawang putih *
sedikit belacan *
air asam jawa
1 mangkuk nenas - potong ikut suka
4 ketul ikan tongkol - digaram kunyit dan digoreng
garam, gula dan perasa secukupnya

Cara-caranya:

1. Kisarkan bahan-bahan bertanda * dengan air asam.
2. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan kisar hingga naik bau. Lagi lama lagi sedap.
3. Tambahkan perasa, garam dan gula secukupnya. Kacau sebati.
4. Masukkan ikan tongkol goreng dan nenas yang dipotong dan gaul sebati.
5. Biarkan seketika di atas api dan bolehlah dihidangkan.

4 comments:

  1. kak, nampak sedap la...ln kali leh cuba... x prnh mkn sambal nenas ikan tongkol...

    ReplyDelete
  2. Bila nak buat karipap sardin? Sedap untuk juadah berbuka puasa

    ReplyDelete
  3. Salam Kak Anis,

    Nampak menarik juga sambal nenas ikan tongkol ni. Sedap tu macam masakan ikan 3 rasa ker.resepinya pun mudah yer kak.

    ReplyDelete
  4. salam moklong.
    cubalah, klu ikut selera akk mmg sedap sambal ni. hehe...

    salam sweetie.
    insyaAllah mudah je buatnya, blh cuba masak ni.:))

    ReplyDelete