Monday, November 16, 2009

UBI REBUS DENGAN MANISAN



Beberapa hari ini badan rasa kurang sihat, kepala di sebelah kiri pula asyik berdenyut-denyut sahaja. Kadang- kadang rasa malas hendak berbuat apa-apa. Walau apa pun keadaannya tanggungjawab di dapur mesti dilunaskan sambil melayan karenah anak lelaki yang sekejap hendak begini, sekejap hendak begitu. Sabar sahajalah. Anak-anakkan amanah Allah. Ubi rebus dengan manisan ini saya buat atas permintaan suami. Mula-mula saya cadangkan hendak membuat pengat sahaja tetapi suami tidak berminat. Tidak mengapalah, daripada kita penat-penat memasak tetapi tidak dimakan... Ubi ini saya rebus terlebih dahulu sehingga empuk. Kemudian ditoskan. Di periuk yang lain pula saya cairkan 2 keping manisan, 5 sudu makan gula pasir dan secawan air bersama daun pandan. Masak hingga gula dan manisan itu hancur dan pekat. Setelah itu ditapis dan dicurahkan ke atas ubi yang telah direbus tadi. Sudah siap. Musim-musim hujan begini memang banyak penjaja menjual ubi kayu.

No comments:

Post a Comment