Monday, November 9, 2009

SAMBAL TEMPE DAN DAGING MASAK KICAP





Beberapa hari ini terasa ingin benar makan lauk sambal tempe yang dicampur dengan bilis dan kacang tanah goreng. Malangnya kacang tanah tiada dan saya pula memang jarang membelinya sekiranya tidak ada keperluan. Jadi saya tukarlah dengan kentang pula. Lagi pun kalau banyak makan kacang tanah muka akan naik ditumbuhi jerawat dan tambah berminyak. Membuat sambal tempe ini mudah sahaja iaitu bilis, kentang dan tempe di hiris nipis dan digoreng dulu. Kisarkan lada kering, bawang putih dan bawang merah. Kalau suka boleh tambah sedikit belacan. Tumis bahan kisar hingga garing, masukkan air asam. Bila dah mesra rasakan masin dan manisnya, kemudian gaul dengan bahan-bahan yang digoreng tadi. Siap. Daging ini pula saya masak sebagai tambahan. Lagipun simple sahaja cara hendak membuatnya. Gaulkan daging batang pinang dengan kunyit dan sedikit garam. Tumiskan daging dengan sedikit minyak. Bila air daging hampir kering masukkan air asam secukupnya, hirisan bawang besar, cili merah dan kicap manis. Biarkan seketika dan hidangkan. Mudah dan sedap.

No comments:

Post a Comment