Thursday, February 4, 2010

SAMBAL TUMIS UDANG



Tadi selain menyediakan puyuh goreng berempah saya juga menyediakan sambal tumis udang untuk hidangan makan tengahari. Sambal tumis juga antara lauk kegemaran suami. Tidak kiralah apa yang dimasak sekali pun cuma suami memang tidak gemar makan sotong kembang walaupun dimasak sambal tumis. Hehe... Jom lihat resepi dan jamu mata...

Bahan-bahannya:

500 gram udang saiz sederhana dibuang sesunggutnya
3 senduk cili kering dikisar
7 biji bawang merah
2 biji bawang putih
1 biji bawang besar dihiris bulat-bulat
sedikit belacan
air asam jawa secukupnya
garam, gula dan perasa secukupnya

Cara-caranya:

1. Kisar bawang merah, bawang putih dan belacan dengan air asam jawa.
2. Tumiskan cili kering kisar, diikuti bahan-bahan lain yang dikisar hingga garing.
3. Masukkan udang dan gaul rata.
4. Rasakan masin, manis dan lemaknya.
5. Masukkan pula hirisan bawang besar, gaul lagi dan biar seketika di atas api atau sehingga udang masak tetapi jangan biar terlalu lama.

4 comments:

  1. salam kak anis,
    rindunya ngan udang...huhu. nak beli, kesian kat Hubby.

    ReplyDelete
  2. salam love. t.kasih. mungkin warna sambal yg merah memikat selera love yg melihat. hehe...

    ReplyDelete
  3. salam nurindah. sabar dulu tunggu hubby sihat baru blh masak lauk udang ni. suami akk mmg suka udang tp akk tak berapa minat. masak selalu ikut minat suami n anak2 je.

    ReplyDelete