Thursday, February 4, 2010

PUYUH GORENG BEREMPAH




Assalamualaikum dan selamat petang semua. Hari ini saya masak burung puyuh pula. Tempoh hari ketika ke Pasar Basah Wakaf Che Yeh saya beli burung puyuh ini. Harganya RM7, untuk 5 ekor saiz standard. Macam hangus pula kelihatan dalam gambar, walhal tidak. Hehe... Ketika digoreng bau harum rempah memenuhi ruang dapur. Kalau hendak kongsi resepi jomlah..

Bahan-bahannya:

5 ekor burung puyuh dibelah tengah
3 biji bawang merah *
3 biji bawang putih *
1 inci halia *
1 inci kunyit hidup *
1 sudu kecil serbuk ketumbar #
1/2 sudu kecil jintan halus #
1/2 sudu kecil jintan kasar #
2 batang serai *
1/2 inci lengkuas *

Cara-caranya:

1. Tumbuk lumat bahan-bahan bertanda *.
2. Bahan-bahan bertanda # dicuci bersih, ditos, digoreng sangrai dan dikisar halus.
3. Bahan-bahan yang ditumbuk dan dikisar halus digaul sebati . Tambah sedikit garam di dalamnya. Lumurkan burung puyuh dan perap seberapa lama yang disukai.
4. Goreng burung puyuh tadi hingga garing.

1 comment:

  1. sedap2....bulan pose ni lg nampak sedap.nak cba wat la ari ni tuk brbuka....

    ReplyDelete