Sunday, March 14, 2010

IKAN MASAK TAUCHU


Assalamualaikum dan selamat petang semua. Moga sentiasa berbahagia dan dalam rahmat Allah SWT. Menu ringkas saya semalam. Ikan kembong masak tauchu kegemaran suami. Saya setakat masak sahaja dan memang tidak gemar lauk ini. Ke pasar semalam pun rata-rata peniaga menjual ikan kembong yang berbagai jenis jadi beli sahajalah. Semalam saya dan Syuhadah hanya makan nasi berlauk sambal tumis ikan bilis, ikan gelama masin HPA dan berulamkan timun. Hamimah macam biasa cukup dengan nasi bersama kicap manis dan ikan goreng. Jom kita tengok resepi...

Bahan-bahannya:

3 ekor ikan kembong sederhana besar
5 biji lada hijau dihiris
1 biji bawang besar dihiris
1 biji bawang putih dihiris
3 sudu besar tauchu dibilas dengan air dan ditoskan
air asam jawa secukupnya
gula dan serbuk perasa secukupnya

Cara-caranya:

1. Lumurkan ikan dengan garam kunyit, goreng garing dan ketepikan.
2. Tumiskan bahan-bahan hiris hingga layu dan masukkan tauchu yang telah ditoskan tadi. Kacau lagi.
3. Masukkan air asam jawa secukupnya. Biar mendidih, masukkan gula dan serbuk perasa.
4. Masukkan ikan kembong goreng tadi dan balik-balikkan. Biar seketika atas api.

No comments:

Post a Comment