Tuesday, June 29, 2010

ROTI BAWANG PUTIH


Assalamualaikum dan selamat pagi semua. Roti bawang putih ini saya buat untuk sarapan pagi hujung minggu lalu. Resepinya seperti biasa saya ambil dari internet dan kali ini kepunyaan blogger yang tinggal di luar negeri. Tidak silap saya 'perutkenyang'. Terima kasih diucapkan. Cuma adalah yang saya tambah dan kurangkan serba sedikit mengikut apa yang ada di dalam dapur kering saya. Rasanya memang sedap, lembut dan sangat sesuai dicicah dengan sup cendawan (tidak sempat hendak snap).



Setelah dipotong-potong, sesuai sangat dicicah dengan apa juga jenis sup. Kalau rajin potongan roti ini bolehlah dipanggang sekejap di kedua belah. MasyaAllah, memang sedap kalau kena dengan selera kita.



Cara-cara hendak membuat roti bawang putih ini adalah seperti berikut...

Bahan-bahannya:

150 gm tepung roti
50 gm tepung naik sendiri
15 gm gula halus
1/2 sudu teh yis
1/2 sudu teh bread improver
130 gm air suam dicampur dengan 2 sudu besar susu tepung
15 gm mentega
sedkit bijan
1/2 biji telur dipukul untuk glaze
sedikit sapuan mentega dan bawang putih

Cara-caranya:

1. Masukkan kesemua bahan-bahan ke dalam mangkuk kecuali bijan, sapuan mentega bawang putih dan campuran air suam dengan susu tepung. Gaul sebati.
2. Masukkan bancuhan susu dan air suam sedikit demi sedikit dan mula menguli hingga adunan menjadi doh.
3. Rehatkan adunan hingga naik sekali ganda. Tumbuk-tumbuk dan uli sekali lagi.
4. Bentukkan doh secara memanjang dan rehatkan sekali lagi hingga naik sekali ganda dalam acuan yang telah dilenser dengan mentega.
5. Apabila adunan telah naik, potong dengan pisau yang tajam di tengahnya. Sapukan dengan sapuan mentega dan bawang putih.
6. Sapu keliling doh tadi dengan telur dan taburkan bijan.
7. Bakar pada suhu 200C selama lebih kurang 15 minit atau hingga masak.
8. Keluarkan dari acuan dan sapukan dengan mentega semasa panas. Potong-potong sebelum dihidang.

No comments:

Post a Comment