Thursday, June 10, 2010

SAMBAL GORENG UDANG BASAH



Assalamualaikum dan selamat pagi semua. Semalam setelah teragak-agak hendak dibuat apa dengan udang 500 gram ini, saya pun masaklah sambal goreng dengan bahan-bahan yang ada sahaja. Sedap juga, sudah namanya sambal goreng. Kalau ada petai dan hati ayam lagi sedap agaknya. Petai? Sensitif, mahu saya kena halau suami suruh duduk jauh-jauh kalau makan sebab baunya yang tidak enak tu. Hehe... Hari itu pun sudah kena 'sound' sebab letak petai dalam sambal goreng. Jom kita kongsi resepi lagi...

Bahan-bahannya:

500 gram udang dikupas kulitnya dan tinggalkan bahagian ekor sahaja
5 biji cili merah dihiris
5 biji bawang kecil dihiris
2 biji bawang merah dihiris
sedikit belacan
secekak suhun direndam
secekak fucuk direndam dan dipotong-potong
1 keping tempe plastik dipotong dadu dan digoreng lembab
3 biji kentang dipotong dadu dan digoreng lembab
1/2 sudu kecil pati asam adabi
garam, gula dan perasa secukupnya

Cara-caranya:

1. Tumis bahan-bahan hiris dan belacan hingga bahan-bahan hiris layu.
2. Tambahkan pati asam jawa, gula, garam dan perasa secukupnya. Kacau sebati.
3. Tambahkan udang dan kacau lagi. Bila udang sudah bertukar warna tambahkan dengan suhun dan fucuk. Gaul sebati dan tambahkan air sedikit. Kacau lagi.
4. Tambahkan kentang dan tempe. Kacau lagi. Bila masakan telah mesra dan sebati tutup api dan sedia untuk dihidangkan.

3 comments:

  1. Salam Kak Anis,

    Anis guna kacang panjang atau kacang buncis?

    ReplyDelete
  2. salam sweetie.
    akk guna kacang panjang. klu sweetie tak tny akk tak perasan tertinggal kacang panjang dlm senarai bahan2 tu.:))

    ReplyDelete
  3. yelar..sweetie perasan, tu sebab tanya guna kacang aper...

    ReplyDelete