Monday, June 7, 2010

PAU INTI KARI DAGING DAN KENTANG



Assalamualaikum dan selamat pagi rakan-rakan semua. Hari ini baru sempat saya hendak mengupdate entri pau inti kari daging yang saya buat beberapa hari lalu. Alhamdulillah, sedap sungguh pau yang saya buat kali ini. Anak-anak tidak putus-putus memujinya. Hehe... Suami pula lebih suka inti kacang merah tetapi bila buat banyak yang terbuang. Huhu... Pau yang saya buat kali ini lebih lembut dan gebu walaupun hanya menggunakan 100 percent tepung gandum. Syukur alhamdulillah. Jom kita kongsi resepi pau ini....

Bahan-bahannya:

500 gram tepung gandum
2 sudu besar margerin
4 sudu besar water roux
1 paket yis
1 sudu besar minyak zaitun
2 sudu besar gula
1 sudu kecil bread improver
secubit garam
air suam secukupnya untuk menguli
inti kari daging dan kentang secukupnya

Cara-caranya:

1. Dalam mangkuk besar campurkan tepung, margerin, water roux, yis, minyak zaitun, gula, bread improver dan garam.
2. Gaul dengan tangan hingga sebati.
3. Tambahkan air sedikit demi sedikit untuk menguli hingga doh terbentuk cantik dan tidak melekat pada tangan.
4. Tutup doh tadi dan rehatkan hingga naik sekali ganda.
5. Apabila doh sudah naik, tumbuk-tumbuk lembut untuk membuang anginnya. Uli dengan lembut dan bahagi-bahagikan mengikut saiz yang dikehendaki.
6. Bulatkan doh tadi dan isikan inti kari di dalamnya. Buat hingga habis.
7. Rehatkan doh berisi inti tadi hingga naik sekali ganda dan kukuslah selama 15 minit dengan api besar.


6 comments:

  1. Salam kak anis, kakkk...nk pau yg akk buat tu lima ketoi.. Gebunya pau msti sdp kalo dimkn pns2. Bread improver tu 'ibu roti' kn atau serbuk penaik. Water roux tu sy pn x tau..hehe..

    ReplyDelete
  2. salam aida.
    bread improver tu byk jual kat pasaraya besar bahagian bhn2 kuih. gunanya supaya doh cepat naik.
    water roux pula ada campuran 50gm tepung dengan 250gm air. campurkan n kacau rata. masak dgn api sederhana hingga kental. gunanya supaya roti yg kita buat lbh springy. tp akk tibai je buat uli pau. hehe...

    salam en daun.
    bread improver tu bkn serbuk penaik. ianya khas untuk buat roti tp akk bubuh juga kat adunan pau ni supaya lg cepat dia naik.
    water roux tu akk buat sendiri. Pau kali ini mmg lembut n gebu wp diletak bawah kipas yg sentiasa on. hehe...

    ReplyDelete
  3. Hehe..betoi la tu 'ibu roti' dlm istilah dialek Kelate. Bahasa omputehnya, bread improver.

    ReplyDelete
  4. Salam,

    Pau sedap dimakan panas yer kak Anis, tak sedar 2 biji dah masuk dalam perut.. Inti kari pun sedap kacang merah pun sedap juga.

    ReplyDelete
  5. salam en daun.
    arwah mak akk pn panggil 'ibu roti' juga. hehe...

    salam sweetie.
    mmg sedap time panas sweetie tp alhamdulillah kali ni buat sejuk pn sedap.:))

    ReplyDelete