Saturday, June 5, 2010

SAMBAL TUMIS SOTONG



Assalamualaikum dan selamat petang rakan-rakan blogger, juga sesiapa sahaja yang sudi singgah dapur kecil ungu saya ini. Hehe... Sotong masak sambal tumis ini permintaan dari suami saya. Alhamdulillah, kerja memasak saya jadi mudah bila sudah ada permintaan. Kalau tidak pening hendak sediakan menu dan sedih bila suami tidak suka hidangan yang disediakan. Jom kita kongsi resepi lagi....

Bahan-bahannya:

500-900 gram sotong (dicuci bersih dan dihiris bulat)
20-30 tangkai cili kering dikisar
5-7 biji bawang merah dikisar
1-3 biji bawang putih dikisar
sedikit belacan
air asam jawa secukupnya untuk mengisar
garam, gula dan perasa secukupnya

Cara-caranya:

1. Panaskan minyak hingga pijar dan tumis bahan-bahan kisar hingga garing. Kacau sekejap-sekejap supaya tidak hangit.
2. Tambahkan garam, gula dan perasa secukupnya dan kacau sebati.
3. Masukkan sotong yang siap dihiris tadi dan gaulkan dengan sambal secara merata.
4. Tutup sekejap kuali dan kacau lagi.
5. Masak hingga sotong lembut dan mengeluarkan air sendiri.

No comments:

Post a Comment