Saturday, October 13, 2012

KEK BATIK BISKUT JEJARI

 

Assalamualaikum dan selamat malam semua. Kali ini saya kongsikan pula kek batik biskut jejari. Hasilnya tidak berapa cantik dan memuaskan namun saya buat postnya sebagai kenangan dan rujukkan buat saya dan anak-anak pada masa akan datang. 

 
Bahan-bahannya:

>< 500 gm biskut jejari
200 gm mentega
3 biji telur saiz besar
11/2 cawan milo
1/3 cawan koko van houten
1 tin susu pekat manis

Cara-caranya:

1. Masukkan mentega dalam periuk dan panaskan hingga cair di atas api.
2. Masukkan juga milo, koko dan susu pekat manis. Kacau sebati.
3. Pecahkan telur dalam mangkuk kecil dan kacau sekadar telur kuning pecah dan sebati.
4. Masukkan telur tadi dalam periuk mentega dan kacau rata.
5. Masukkan biskut jejari dan gaul secara merata dengan campuran mentega, koko, milo dan susu pekat manis.
6. Griskan loyang dan masukkan adunan tadi di dalamnya. Tekan-tekan biar padat. Masukkan dalam peti sejuk. Pastikan kek batik telah benar-benar sejuk barulah dipotong.



No comments:

Post a Comment