Monday, October 31, 2011

MUFFIN PISANG TERLEBIH COKLAT URAI. HEHE...



Assalamualaikum dan selamat petang semua. Muffin pisang yang saya buat ini terlebih sukatan coklat urai di dalamnya. Hentam sajalah labu daripada coklat urai itu menganggur terlalu lama, di campur dalam muffin pisang ini adalah juga manfaatnya.
Resepi asal muffin pisang chip coklat saya ambil dari blog seorang guru yang tinggal di Taman Puteri Wangsa iaitu Cikgu Faizah. Terima kasih ya cikgu, maaflah akak ni tak pandai nak 'link' blog cikgu di sini. Belajar dengan anak pun asyik terlupa saja.
Untuk resepinya saya salin dan letakkan di sini terus dari blog yang empunya resepi.

Bahan-bahannya :

Bahan A :
1 3/4 cwn tepung gandum
1 sudu (k) baking powder
1 sudu (k) soda bikarbonat

Bahan B :
3/4 cwn gula castor
4 biji pisang emas

Bahan C :
1 biji telur
1 cwn susu UHT
1/3 cwn minyak masak ( sy guna minyak daisy soft blend-muffin lbh lembut mcm kat bread talk tu)
1 sudu (k) esen vanilla
1 sudu (k) esen pisang
secubit garam

Cara caranya:

1. Panaskan oven 180 c.
2. Campurkan semua bahan A ke dalam mangkuk dan ayakkannya, ketepikan.
3. Di dalam bekas lain, lenyekkan pisang dan gaulkan dengan gula castor. (bahan B)
4. Di dalam bekas lain juga, pukul telur sebati dan masukkan semua bahan c.
5. Curahkan bahan C ke dalam bahan A, gaul sebati menggunakan whisk.
6. Setelah sebati, gunakan senduk kayu dan masukkan bahan B tadi, gaul rata.
7. Masukkan adunan lebih sedikit daripada 1/2 cup muffin.
8. Akhir sekali taburkan coklat cip dan bakar lebih kurang 20 hingga 25 minit.

3 comments:

  1. amboi akak...berkilat nampaknya muffin tu...

    ReplyDelete
  2. wahh...yg berlbih2 choc ni yg anak2 liza suka ni...

    ReplyDelete
  3. cheq sue.
    akk pn tak tau mcmana blh berkilat. yg akk tau part curah chocolate rice dlm adunan muffin tu sbb malas dah nak simpan lama. hahaha...

    liza.
    mmg rasa coklat n harum pisang tu liza.:))

    ReplyDelete