Friday, October 28, 2011

RENDANG MINANG UDANG GALAH



Assalamualaikum dan selamat petang semua. Udang lagi, sebenarnya saya bukanlah peminat udang. Udang merupakan pilihan terakhir saya dalam banyak-banyak makanan tetapi bila terpandang udang yang dijual di pasar hati pasti teringat anak-anak dan suami yang gemar makan berlaukkan udang jadi saya belilah. Kemudian masak dan hidangkan untuk suami dan anak-anak.
Saya pun sudah kering idea hendak masak udang ini dengan menu apa. Saya cubalah masak rendang minang, rasanya alhamdulillah tidak mengecewakan. Jom kita lihat resepinya.

Bahan-bahannya:
1/2 kilogram udang galah
5 sudu besar cili kering kisar
9 batang cili api kisar
3 batang serai kisar
5 biji bawang merah kisar
1 ulas bawang putih kisar
sedikit halia kisar
sedikit lengkuas kisar
2 helai daun limau purut - saya tambah
sedikit air asam jawa
sedikit gula melaka
garam secukup rasa
1/2 cawan pati santan
2-3 sudu besar kerisik

Cara-caranya:

1. Panaskan minyak dan goreng udang galah sederhana masak dan ketepikan.
2. Dengan lebihan minyak tadi tumiskan bahan-bahan kisar dengan daun limau purut hingga naik bau.
3. Masukkan air asam, kacau sebati. Diikuti garam dan gula melaka. Kacau lagi. Bila pecah minyak masukkan pati santan. Kacau lagi.
4. Masukkan udang yang telah digoreng dan kacau lagi.
5. Masukkan kerisik dan kacau lagi.
6. Masak dengan api sederhana supaya udang mesra dengan bahan-bahan lain. Kacau sekali sekala.

5 comments:

  1. salam Anis.Apa kabar?lama atie xmenyinggah kesini.nampak sedap udang galah rendang minang tu..tgk gambar pon mengiurkan :)

    ReplyDelete
  2. Udang galah masak rendang, aduh! mak.. meleleh air liurku...

    ReplyDelete
  3. Salam anis...sedapnya udang galah tu..dh lama liza xmkn udg galah...huhuhu

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum Anis,

    sihat ke? sungguh menyelerakan...mesti bertambah nasi ni kalau makan...hehe.

    ReplyDelete
  5. waalaikumussalam atie.
    sy sihat. alhamdulillah. udang galah ni goreng n masak apa2 pn sedap atie. lbh2 lg klu yg fresh.:)

    yusa ni mesti suka mkn udang kan. blh le masuk club dgn abg. hehe...

    waalaikumussalam liza.
    kat sini rasanya tgh musim. mmg byk saiz yg dijual kat pasar satok.:))

    waalaikumussalam nur.
    alhamdulillah, sihat. hehehe...

    ReplyDelete