Tuesday, October 18, 2011

LAUK TUMIS KERING



Assalamualaikum dan selamat pagi semua. Tak tahu nama beri nama apa lauk di atas. Hentam sajalah. Sedap diratah dan sedap juga dimakan bersama nasi panas. Senang dan cepat menyediakannya. Pokoknya, insyaAllah berbaloilah.
Siapa di antara teman-teman di sini yang tahu nama kekacang di atas? Rasanya En Daun dari blog Dedaun Alam tahu kot. Mertua saya kata kacang koro. Betulkah? Macam pelik saja kedengarannya. Hehe... Apa-apa pun jom jenguk resepi mudahnya.

Bahan-bahannya:

udang basah - kupas kulit
tempe - dipotong kecil, goreng lembab
kacang ? - hiris 2
lada merah - hiris
bawang besar - hiris
bawang putih - hiris
sedikit belacan
garam ikut masin
sedikit perasa kalau suka

Cara-caranya:

1. Panaskan minyak, tumis bahan-bahan hiris hingga agak layu. Masukkan garam dan perasa secukupnya. Kacau sebati.
2. Masukkan udang basah, kacau. Bila udang bertukar warna masukkan tempe dan kacang ?. Kacau sebati.

*resepi campak-campak jadi tiada sukatan yang tertentu, semua ikut suka tetapi memasak mestilah dimulai dengan bismillah...*

3 comments:

  1. kacang peas kot nama dia...
    alhamdulilah dak kenyang, lain kali selalulah ajak ucu makan ye..

    ReplyDelete
  2. mkn lauk kering cmni mmg best kan..

    ReplyDelete
  3. Ucu Faridah:
    boleh aje, asal ada menu baru jemputlah dtg n makan sekali ya.:))kacang pis, sy tak ingat la, tak tau pn ya. hehe...

    liza:
    akak makan mcm tu je. udang tolak tepi, tuju kat kacang pis n tempe je.:))

    ReplyDelete