Saturday, July 9, 2011

TUMIS UDANG DAN KENTANG BERKICAP



Assalamualaikum dan selamat petang semua. Dua tiga hari ini agak sibuk hendak berkongsi cerita. Macam-macam hal berlaku. Sudah dinamakan kehidupan begitulah, ada pasang dan surutnya. Redha sahajalah semampu yang boleh.
Menu yang mudah lagi dari saya. Sama-sama kita lihat dan kongsikan resepinya. Sesiapa yang berminat dipersilakan mencuba, kalau tidak sekadar mencuci mata. I'm sorry, kata Amir dari Maharaja Lawak. Hehe...

Bahan-bahannya:

500 gram udang - dikupas kulit dan tinggalkan bahagian ekornya, kulit dan kepala udang direbus dan diambil air rebusannya
3 biji kentang - potong ikut suka, digoreng agak garing
3 batang cili merah dihiris
11 batang cili api
1 biji bawang besar dihiris
1 ulas bawang putih dihiris
kicap masin secukupnya
secubit gula
sedikit air asam jawa

Cara-caranya:

1. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan hiris dan cili api hingga layu.
2. Masukkan udang, kacau rata hingga warna udang bertukar merah.
3. Tambahkan kicap masin, air asam jawa, air rebusan udang dan secubit gula. Kacau sebati.
4. Bila kuah mulai mendidih, masukkan kentang dan kacau lagi.
5. Biarkan seketika di atas api hingga masakan mesra bolehlah dihidangkan.

*pastikan udang dicuci bersih terlebih dahulu, ditoskan air cuciannya barulah dikupas kulitnya.

2 comments:

  1. Salam kak anis!! sedapnyer ada letak kentang! itu kalau akak hidangkan kita yg abis dulu adalah kenatngnyer hihihi... kalau masak sayur goreng yg ada letak kentang pun kita korek2 kentangnyer dulu :D

    ReplyDelete
  2. waalaikumussalam ika.
    samalah ika dgn suami akk suka mkn kentang sbb tu akk selalu masak kentang. hehe...

    ReplyDelete