Monday, July 25, 2011

AGAR-AGAR BANDUNG ROS



Assalamualaikum. Agar-agar ini sesuai dimakan sewaktu musim panas dan masa berbuka. Maklumlah hanya tinggal beberapa hari sahaja kita akan menyambut bulan Ramadhan. Sekarang ini pun rasanya ramai yang berpuasa sunat mahupun menghabiskan hutang berpuasa yang lalu. Cara penyediaannya sangat mudah dan yang paling penting 'nyaman' kata orang Sarawak. Hehe... Jom sama-sama kita intai-intai resepinya...

Bahan-bahannya:

20 gm agar-agar tali
1 cawan gula pasir
5 cawan air
1 tin susu cair
beberapa titik pewarna merah
beberapan titik esen ros

Cara-caranya:

1. Rendam agar-agar sejam atau lebih. Cuci bersih, toskan dan masukkan dalam periuk.
2. Tambahkan 5 cawan air dan masak agar-agar tadi hingga hancur.
3. Masukkan gula dan masak lagi hingga gula hancur. Gunakan api sederhana.
4. Masukkan susu cair, pewarna merah dan esen ros. Kacau sebati.
5. Biarkan hingga mendidih dan tuangkan ke dalam acuan yang disukai.
6. Sejuk bekukan sebelum dimakan. Selamat mencuba...


2 comments:

  1. salam ziarah

    jom ke blog buaya dan jadi follower sekali k

    ReplyDelete
  2. salam buaya.
    dah try g blog cik buaya ni tp tak dpt masuk. nape ya?

    ReplyDelete