Saturday, November 10, 2012

ASAM PEDAS IKAN MERAH DGN TERUNG UNGU DAN TERUNG ASAM

Assalamualaikum dan selamat tengahari semua. Sabtu yang cerah di Kuching ini kita layan gambar asam pedas sahajalah. Satu saya masak asam pedas ikan merah dengan terung ungu dan satu lagi asam pedas ikan merah dengan terung asam. Di semenanjung kita sudah biasa dengan terung ungu sementara terung asam yang berwarna kuning ini pula amat popular di Sarawak. 
Apa yang saya tahu selain dimasukkan terung asam ini di dalam asam pedas, ianya juga boleh dibuat kerabu. Untuk dicampur dalam asam pedas, terung asam yang rasanya agak masam dan sedikit pahit dengan teksturnya yang agak kenyal perlulah dikupas kulit dan dibuang bijinya. Sekiranya untuk dibuat kerabu, terung asam ini hendaklah dipanggang dan dilurut kulitnya serta dibuang bijinya. Unik bukan.
Jom kita layan dan jamu mata sahaja dengan gambar-gambar yang saya ambil ini...

asam pedas ikan merah dengan terung ungu                      










inilah rupa buah terung asam dan di bawah ini pula gambar asam pedas campur dengan terung asam tersebut, sedap.:))

1 comment: