Sunday, November 27, 2011

RENDANG DAGING, PARU DAN HATI



Assalamualaikum. Resepi akan diupdate nanti...

Bahan-bahannya:

300 gram daging
sedikit hati lembu
sedikit paru lembu
cili kering kisar
serai kisar
lengkuas kisar
bawang kecil kisar
bawang putih kisar
ketumbar kisar
jintan kasar kisar
jintan halus kisar
kerisik secukupnya
santan pekat
daun kunyit
gula melaka
air asam jawa
garam cukup rasa

Cara-caranya:

1. Tumis bahan-bahan kisar hingga naik bau. Tambahkan air asam, garam dan gula melaka. Masukkan daging, hati dan paru. Masukkan daun kunyit yang disiat dan disimpul. Kacau sebati.
2. Tambahkan air biar daging, hati dan paru masak empuk.
3. Bila daging, hati dan paru empuk, masukkan santan pekat. Kacau sebati dan biarkan mesra.
4. Apabila kuah memekat masukkan kerisik. Kacau sebati.
5. Biarkan di dalam kuali hingga rendang benar-benar empuk dan mesra.

2 comments: