Friday, December 9, 2011

SCONE



Assalamualaikum semua. Lama sungguh saya tidak menjenguk blog dan membuat entri terbaru sedangkan setiap hari dapur saya berasap hingga kadang-kadang berkepul-kepul naik ke atas. Hehe...
Semalam buat scone. Resepi ambil dari blog orang putih. Sebelum buat scone ini saya banyak kali masuk blog masak-masak dan MyRecipe juga. Rasanya resepi dari perempuan inggeris ini lagi mudah untuk diikuti oleh saya. Jom kita kongsi...

Bahan-bahannya:

2 cawan tepung all purpose ( saya guna superfine je )
1/3 cawan gula halus
2 sudu kecil serbuk penaik
1 sudu kecil garam laut
1 biji telur ( pukul manja )
1 sudu kecil vanilla
1/2 cawan mentega beku didadu kecil
1/2 cawan tairu ( saya campurkan sedikit jus limau dalam susu sebab tiada tairu )
1/2 cawan susu segar

Cara-caranya:

1. Dalam mangkuk besar gaul mesra tepung, serbuk penaik, garam laut dan gula halus hingga sebati.
2. Campurkan telur dengan vanilla dan curahkan dalam campuran tadi. Gaul sebati.
3. Masukkan mentega yang didadu dan gaul hingga menjadi seperti serbuk roti.
4. Masukkan tairu dan susu segar sedikit demi sedikit dan uli hingga menjadi doh. Saya tidak habiskan penggunaan tairu dan susu segar itu sebab letak setengah setiap satu pun sudah mencukupi.
5. Kalau doh lembik boleh simpan di dalam peti sejuk lebih kurang 10 minit.
6. Keluarkan dan gelek memanjang. Kalau melekat taburlah dengan sedikit tepung dahulu di atas permukaan doh.
7. Terap dengan acuan bulat dan sapukan atasnya dengan lebihan susu segar yang dicampur dengan kuning telur. Bakarlah dalam ketuhar dengan kepanasan 200C selama 15-20 minit atau sehingga keperangan dan agak merekah scone itu tadi.
8. Bolehlah dihidang bersama jem strawberry, jem nenas, blueberry dan yang sewaktu dengannya.:))

2 comments:

  1. salam rindu kak anis..dari semalam dok menanti resepi scone akak ni...mesti dicuba resepi ni..hehehe

    ReplyDelete
  2. salam rindu naemah. dah cuba scone ni. hehehe... muak tak dimakan? kak anis makan mcm muak je tp sedap.:))

    ReplyDelete