Friday, December 9, 2011

FOCACCIA



Assalamualaikum dan selamat tengahari. Sedap rasa roti focaccia ini. Topping atasnya macam-macam boleh letak, ikut selera masing-masing. Lagi sedap jika focaccia ini dilenyek nipis dan dibakar lama sedikit sebab teksturnya akan lebih rangup.
Untuk topping boleh buatkan seperti topping pizza, atau hanya letakkan hirisan tomato, bawang besar ataupun hirisan sosej.
Resepi saya ambil dari blog orang putih. Jom kita kongsikan di sini...

Bahan-bahannya:

1 sb gula
10 gm yis kering
80 ml air suam - saya tambah lagi
450 gm tepung gandum
2 sb minyak zaitun
secubit garam laut
keju parut dan gula - untuk topping

Cara-caranya:

1. Larutkan gula dalam air suam kemudian larutkan yis pula. Rehatkan hingga larutan yis naik dan berbuih-buih.
2. Dalam mangkuk besar, masukkan tepung gandum, garam laut dan minyak zaitun. Gaul sebati.
3. Tambahkan air suam sedikit demi sedikit dan mulalah menguli hingga menjadi doh. Saya tambahkan air lagi sebab kuantiti 80 ml tidak mencukupi. Biarkan doh sedikit melekit.
4. Ambil mangkuk besar lain dan sapukan dengan minyak zaitun. Letakkan doh tadi dan tutup dengan tuala lembab. Rehatkan selama lebih kurang 30 minit atau lebih hingga doh naik 2 kali ganda.
5. Uli lagi sekali dan lenyek atau tekankan dalam dulang pembakar yang telah dilenserkan dengan minyak zaitun terlebih dahulu. Sapu permukaan roti dengan minyak zaitun dan tabur gula diikuti parutan keju.
6. Bakar dalam ketuhar selama 20 - 30 minit bergantung pada ketebalan dan kerangupan yang dikehendakki dengan kepanasan 205C.

4 comments:

  1. Assalam anis, apa kbr, sedapnya roti focaccia tu, rasanya kalo tabur je gula atas tu pun best ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam. sihat liza. memang ya.:))

      Delete
  2. betul kata Anis tu, kalo nipis sikit lagi best...cicah ngan teh o...wallah !! hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. CK, klu nipis sikit rasanya akan bertambah rangup. klu cicah teh o panas mmg terangkat. hehehe...

      Delete