Saturday, November 26, 2011

MEE BAKSO



Assalamualaikum dan selamat malam semua. Mee bakso ini sudah lama saya masak tetapi baru ada kerajinan hendak membuat entri tentangnya. Resepi saya ambil dari blog masak-masak Hanamemories. Terima kasih Hana. Saya panjang-panjang pula lebih kurang di sini...

Bahan-bahannya:

Air rebusan tulang - kuantiti bergantung pada banyak kuah yang diingini
1 ketul kiub daging
3 batang celery - potong ikut suka
sedikit kicap cair
bawang putih diketuk
lada putih ditumbuk sederhana hancur
bakso@bebola daging - saya beli dah siap, muslim buat
Garam
Sedikit daun bawang - potong anggaran 1cm
Sedikit mee kuning - celur sekejap dengan air mendidih dan cucurkan air sejuk, toskan.
Sedikit bihun- dicelur terlebih dulu


Cara-caranya:

1. Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang putih dan lada putih hingga naik bau. Masukkan air rebusan tulang daging secukupnya.
2. Bila mendidih masukkan pula kiub daging dan biarkan larut.
3. Masukkan kicap cair.
4. Tambahkan batang celery dan bebola daging@bakso di dalamnya dan biar mendidih.
5. Rasakan masinnya.

Cara menghidang:
- Masukkan sedikit mee dan bihun ke dalam mangkuk. Tuang kuah bersama bakso panas-panas dan taburkan dengan daun bawang.
- Tambahkan juga sambal kicap jika suka.

Untuk sambal kicap:
1. Celurkan 11 tangkai cili api merah, 1-2 ulas bawang putih ke dalam kuah bakso.
2. Bila sudah layu tapis dan masukkan dalam lesung batu bersama sedikit gula. Tumbuk lumat.
3. Tambahkan kicap masin secukupnya dan perahkan jus limau sambal di dalamnya. Gaul sebati.


No comments:

Post a Comment