Sunday, November 27, 2011

ROTI PISANG KISMIS BERKEJU



Assalamualaikum dan selamat malam semua. Roti ini saya buat pakai hentam sahaja. Pisang ranum banyak, kismis banyak dan keju pun ada. Tepung hongkong pun saya tak tahu hendak dibuat apa. Akhirnya semua benda itu saya satukan untuk menjadi roti. Alhamdulillah, bolehlah dimakan juga. Hehe...
Jom kita lihat resepi sempoinya...

Bahan-bahannya:

4 biji pisang berangan ranum dilenyek
4 cawan tepung hongkong
1/2 cawan gula
1 paket yis kering
3 sudu besar susu tepung
1/4 buku mentega
1/2 cawan kismis
parutan keju secukupnya
air suam untuk menguli secukupnya

Cara-caranya:

1. Larutka 1 sudu besar gula dengan air suam dan masukkan yis. Kacau larut dan biarkan naik berbuih-buih.
2. Dalam mangkuk besar masukkan pisang lenyek, tepung, gula, susu tepung, kismis, mentega dan gaul sebati.
3. Masukkan yis yang telah naik tadi dan gaul sebati.
4. Masukkan air suam sedikit demi sedikit dan mulalah menguli hingga menjadi doh yang tidak melekat di tangan dan elastik.
5. Rehatkan doh hingga naik sekali ganda dan tutup mangkuk doh dengan tuala lembab.
6. Bila doh sudah naik, tumbuk-tumbuk dan uli semula. Kemudian bahagi-bahagikan beberapa bahagian dan bulat-bulatkan.
7. Susun dalam loyang yang telah digriskan mentega terlebih dahulu. Rehatkan lagi hingga naik 3/4 loyang dan taburkan dengan gula diikuti dengan parutan kasar keju.
8. Bakar dengan kepanasan 180C hingga masak keperangan.

2 comments:

  1. norlie:
    suami sy yg cerewet psl makanan pn suka. mkin sbb ada pisang dlmnya. hehehe

    ReplyDelete