Wednesday, September 29, 2010

UNGKEP SOTONG BERLADA


Assalamualaikum dan selamat tengahari semua. Kali ini saya masak sotong stail ungkep dan tambahkan cili kisar di dalamnya. Biasanya sotong saya masak sambal tumis, masak kicap, masak hitam dan menu-menu biasa tetapi kali ini saya mencuba kelainan pula. Hehe... Saja suka-suka sebab sudah kerap sangat masak sotong dengan resepi biasa. Kalau hendak tahu sedap atau tidak cubalah sendiri ya. Jom kita kongsi resepi lagi...



Bahan-bahannya:

500 gram sotong dicuci bersih
7 biji bawang kecil kisar
1 biji bawang putih kisar
sedikit lengkuas kisar
sedikit kunyit hidup kisar
sedikit halia kisar
3 batang serai kisar
1 sudu kecil ketumbar kisar
1/2 sudu kecil jintan manis kisar
secubit jintan kasar kisar
air asam jawa
garam dan gula ikut citarasa

Cara-caranya:

1. Gaulkan sotong dengan semua bahan kisar bersama garam dan gula secara merata dan perap 30 minit atau lebih.
2. Panaskan minyak dan tumis sotong bersama bahan-bahan kisar tadi. Kacau dan tutup kuali.
3. Masak dengan api sederhana dan hendaklah dikacau sekali sekali hingga air sotong kering.
4. Tutup api dan sedia untuk dihidangkan.

5 comments:

  1. Salam Anis,

    wah..resepi baru untuk sotong.Menyerlah merahnya. Kadang-kadang Sweetie muak pula asyik masak sotong sambal tumis, sotong masak kicap, sekali sekala kena tukar lak yer.

    ReplyDelete
  2. Salam kak anis,
    Apa khabar kak anis dan family? :)
    Sedapnya nampak sotong ungkep ni. Mesti terasa rempah2nya tu. lapar nasi pulak rasanya.. :)

    ReplyDelete
  3. salam anis,

    ishhh suker nyer tgk sambal sotong tu emrah menyala...nampak sedap sgt :)

    ReplyDelete
  4. Salam kak anis, pekabo?
    sedapnya sotong tu mkn ngan nasik panas2..

    p/s;kak ...bile2 nnt akak ada buat epok2 pusing jgn lupe tunjukkan caranya ye kak ;)

    ReplyDelete