Tuesday, September 28, 2010

SAMBAL GORENG MAK NGAH



Assalamualaikum. Jam 1 pagi tadi sempat upload gambar sahaja, ada masa senggang ini bolehlah kita kongsi resepi. Resepi ini memang warisan dari mak ngah suami, jadi sewaktu menziarahi beliau Syawal lepas, saya pun mengambil kesempatan belajar daripadanya. Sambal goreng ini mudah menyediakannya dan versi bersantan. Suami dan anak-anak kurang menggemarinya dan lebih suka sambal goreng berkicap resepi mertua.




Bahan-bahannya:

500 gram udang sederhana besar - dikupas kulit dan ditinggalkan bahagian ekornya
2 keping tempe - dipotong dan digorenng
2 biji kentang saiz besar - dipotong dan digoreng
4 keping tauhu - dipotong dan digoreng
secekak suhun - direndam dan ditoskan}
secekak fucuk - direndam, dipotong dan ditoskan} saya tambah sendiri

Bahan-bahan kisar:

5 biji bawang merah
7 tangkai cili kering
3 ulas bawang putih

Bahan-bahan dimayang:

2 biji bawang besar
3 biji cili merah
3 biji cili hijau

1/2 cawan santan pekat
air asam jawa
garam, gula dan perasa secukupnya




Cara-cara menyediakannya:

1. Tumiskan bahan-bahan yang dimayang hingga naik bau dan masukkan bahan-bahan kisar. Masak hingga pecah minyak dan naik bau.
2. Tambahkan dengan garam, gula dan perasa secukupnya mengikut citarasa masing-masing. Tambahkan dengan air asam jawa dan santan pekat. Kacau sebati.
3. Bila mendidih campuran tadi masukkan udang dan kacau lagi. Bila udang kelihatan hampir masak, masukkan bahan-bahan yang telah digoreng bersama suhun dan fucuk. Kacau rata. Biarkan mesra dan sedia untuk dihidang.

p/s: lagi sedap jika ditambah dengan hirisan hati dan paru lembu.

2 comments:

  1. Salam Anis,

    Time hariraya sambal goreng nilah yang sedap sweetie makan. Kalau masakan yang bersantan ni cepat muak.

    ReplyDelete
  2. salam sweetie.
    sambal goreng ini versi bersantan la. hehe..

    ReplyDelete