Wednesday, February 22, 2012

UDANG TUMIS BAWANG PUTIH BERSOS PEDAS



Assalamualaikum dan pagi semua. Di tempat saya hari ini cuaca agak gelap dan hujan sedang turun renyai-renyai. Saya tangguhkan dahulu menjemur kain untuk menulis entri terbaru. Menu dari udang lagi. Udang tumis bawang putih bersos pedas. Resepi yang mudah dan sedap pada saya. Sesekali bertukar selera, lari sekejap dari masakan sambal tumis udang yang boleh dikatakan setiap minggu saya masak untuk suami.
Jom kita kongsikan resepinya pula...

Bahan-bahannya:

500++gm udang saiz besar
sedikit serbuk kunyit
sedikit garam
5 biji bawang putih
11 biji cili api merah
sedikit lada putih kisar
sos tomato*
sos cili*
sos tiram*
kicap masin*
kicap manis*

Cara-caranya:

1. Siang udang, belah belakang, cuci dan toskan. Lumurkan sedikit serbuk kunyit dan garam. Ketepikan.
2. Panaskan minyak, goreng udang hingga bertukar warna kulitnya. Angkat dan toskan minyaknya.
3. Dengan lebihan minyak tadi tumiskan bawang putih yang telah diketuk dan diracik halus bersama lada putih hingga naik bau. Hati-hati sebab bawang putih mudah hangus. Api jangan kuat.
4. Masukkan cili api yang telah dihiris 2 dan kacau sebati.
5. Bila cili api agak layu masukkan bahan-bahan bertanda * secukup rasa, sukatan ikut citarasa tukang masak ya. Kacau lagi.
6. Masukkan udang yang telah digoreng tadi dan gaul secara merata dengan bahan-bahan tumis bersos tadi. Biar seketika di atas api dan bolehlah dihidangkan.

8 comments:

  1. salam akk...geram tgk udg tu, besau2...hihihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam Liza.
      kat pasar satok mmg byk jual udang besau2 ni liza. harganya pn blh runding. hehehe...

      Delete
  2. Anis,
    kat sarawak nie senang yer dapat udang besauuu gitu..alamak kalau kat rumah nie pantang jumpa..rengok menu pun tau pasti sedap...nyum...nyum....

    ReplyDelete
    Replies
    1. KakAsma.
      Biasanya mmg selalu ada jual kat tamu. sy tak brp suka udang besau2 ni klu udang galah besau sy suka. hehehe...

      Delete
  3. sedapnya tengok udang bersalut sos ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. norlie.
      mmg sedap, bkn nak puji masakan sendiri tp sos2 tu pn mmg dah cukup rasa lps tu tambah dgn udang yg lemak manis. mmg terangkat.:))

      Delete
  4. salam kak,
    datang siang2 ksini tengok udang tu jadi terliur nak makan siang :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam deetha.
      yok mangan barengan.:))

      Delete