Monday, September 26, 2011

MEE SANGGUL GORENG



Assalamualaikum dan selamat petang semua. Sedang menanti gambar diupload, anak lelaki saya Adham meminta izin hendak bermain game pula. Tergendalalah untuk beberapa jam. Hehehe... Sebelum azan Maghrib datang menyapa saya akan menyiapkan entri kali ini secepat yang mungkin.
Mee sanggul dalam bentuk kering ini dibeli oleh suami di Kedah sewaktu bermesyuarat di sana. Mee sanggul melayu keluaran bumiputera ini adalah dari jenama 'Iman'. Sesiapa yang berhajat hendak masak mee sanggul ini bolehlah mencarinya di mana-mana pasaraya di Semenanjung Malaysia sebab di Kuching, Sarawak memang tiada.
Jom kita lihat cara-cara memasak mee sanggul goreng ini....

Bahan-bahannya:

1 paket mee sanggul - celur ikut arahan pada paket
1 cekak sawi - potong ikut suka
1 biji telur
sedikit hirisan ayam
sedikit udang hidup
sedikit sotong basah
2 biji tomato saiz kecil - potong bulat nipis
sedikit kicap masin
sedikit sos tomato
5 batang cili merah
3 biji bawang sederhana besar
1 ulas bawang putih
1 mangkuk kecil air rebusan kulit udang
garam secukup rasa

Cara-caranya:

1. Kisar lada merah, bawang dan bawang putih.
2. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan kisar tadi hingga naik bau. Tambahkan sedikit garam.
3. Masukkan hirisan ayam, sotong dan udang. Kacau dan masukkan air rebusan kulit udang.
4. Tambahkan dengan sos tomato dan kicap masin secukup rasa. Kacau sebati.
5. Bila kuah telah mendidih dan agak pekat masukkan pula mee sanggul tadi dan gaul sebati.
6. Ketepikan mee sanggul dan pecahkan telur. Gaul dan kacau telur tadi hingga sebati dengan mee dan bahan-bahan lain.
7. Akhir sekali tambahkan dengan hirisan sawi dan potongan tomato. Kacau sebati dan sedia untuk dihidangkan.:)


No comments:

Post a Comment