Thursday, June 30, 2011

KARIPAP SARDIN LAGI...



Assalamualaikum dan selamat pagi semua. Jom makan karipap@epok-epok inti sardin kegemaran suami dan anak-anak saya. Tiada harapan saya hendak membuat epok-epok pusing sebab awal-awal suami dan anak-anak ingatkan yang mereka tidak gemar makan karipap pusing. Maafkanlah saya sebab masih tidak dapat mengotakan kata membuat entri langkah demi langkah membuat epok-epok pusing.
Resepi doh karipap dan intinya telah saya titipkan pada entri yang terdahulu tetapi terlanjur saya menanti pakaian sedang 'dispin' dalam mesin basuh, saya kongsikan lagi di sini.

Untuk kulit karipap.
Bahan-bahannya:

2 cawan tepung gandum
2 sudu besar rata margein
secubit garam
air ais secukupnya

Cara-caranya:

1. Satukan tepung dan margerin. Gaul sebati.
2. Masukkan garam dalam air ais. Kacau sampai garam hancur.
3. Masukkan air ais bercampur garam tadi sedikit demi sedikit ke dalam tepung dan uli hingga menjadi doh.
4. Bulat-bulatkan doh mengikut saiz yang disukai dan canai. Buat sampai habis.
5. Masukkan inti dalam kulit karipap yang telah dicanai tadi, kelim. Buat sampai habis.
6. Panaskan minyak dengan api sederhana dan gorenglah karipap tadi mengikut citarasa masing-masing kegaringannnya.

Bahan- bahan untuk inti:

1 tin besar sardin - diambil isinya, cucur dengan air, ditoskan dan dihancur-hancurkan isinya dengan garfu
1 biji bawang besar ditumbuk
1 ulas bawang putih ditumbuk
11/2 sudu besar serbuk kari ikan
garam secukup rasa

Cara-caranya:

1. Campurkan bahan-bahan yang ditumbuk bersama serbuk kari dan jadikan pes.
2. Panaskan minyak dan tumis pes kari tadi hingga pecah minyak.
3. Tambahkan isi sardin yang telah dihancurkan tadi.
4. Rasakan masinnya, kacau hingga benar-benar sebati dan masak.

7 comments:

  1. Salam Kak anis!!!! Kita lama betul tk mkn karipap pdhal kita suke karipap budak2 pun suke tp malas betul tang nk mengelim tuu haish! Budak2 suke kenyang tp kita suke sardin hihihi....

    ReplyDelete
  2. salam, fav deqlis nie..resepi akan2x sama cuma deqlis ada campur kentang dalam sardin tue...kentang potong dadu:) + daun sup racik halus:-)

    jom baca entry terbaru: jenjalan kat avillion port dickson

    ReplyDelete
  3. sedapnya nampak karipap ni gebu je... gorengnya pun cantik..

    ReplyDelete
  4. Bio Aura RM650 set baru, original, 1 tahun warranty. Lelong penghabisan stok

    ReplyDelete
  5. salam Anis..lamanya xbuat karipap!tumpang makan kat sini dulu lar yer..ngeee

    ReplyDelete
  6. waalaikumussalam ika.
    kat umah akk ni mmg popular karipap inti sardin. klu inti jenis yg lain tak mau, terutama bapaknya. hehe... akk plk mmg 'antu' karipap, semua jenis inti blh. hi3.

    waalaikumussalam deqlis.
    suami n anak2 akk sukanya inti sardin je. dulu arwah mak akk pn buat inti yg sama dgn adik. mmg sedapkan, ada kentang n hirisan daun sup.:))

    norlie.
    klu kulit karipap tu diuli dgn air ais mmg mcm ni teksturnya. cubalah.:))

    waalaikumussalam atie.
    jemputlah makan, nnti sy buat lg. hehe...

    ReplyDelete
  7. my mom dah ajar cam mana nak buat karipap pusing. banyak step tapi bila goreng rangup je. hehe

    ReplyDelete