Wednesday, June 29, 2011

APAM BERAS LAGI...



Assalamualaikum dan selamat pagi semua. Apam beras ini saya buat hanya menggunakan setengah adunan daripada biasanya. Bagaimana pun kuantiti airnya saya lebihkan. Hasilnya walaupun apam beras ini tidak berapa naik bila siap dikukus tetapi teksturnya adalah lebih lembut.



Bahan-bahannya:

1 cawan nasi
11/2 cawan air - saya lebihkan sedikit
1 cawan gula pasir
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung beras
11/2 sudu kecil yis kering
beberapa titik pewarna merah, kuning, hijau dan biru

Cara-caranya:

1. Kisar nasi, air dan gula pasir hingga hancur. Air bolehlah dimasukkan sedikit demi sedikit hingga nasi dan gula benar-benar hancur.
2. Dalam mangkuk besar, masukkan tepung gandum, tepung beras dan yis kering. Gaul sebati.
3. Curahkan bahan-bahan kisar ke dalam bahan-bahan kering dan kacau sebati sehingga tidak bergentel. Rehatkan selama 3 jam.
Bahagikan kepada 4 bahagian dan warnakan. Kacau perlahan.
4. Panaskan kukusan, minyakkan sedikit acuan. Masukkan adunan tadi 3/4 acuan dan kukus selama 15 minit.
5. Sedap dihidangkan bersama kelapa parut.



3 comments:

  1. Salam kak anis! apam beras sedapnyer! kalau ada kelapa parut mesti sedap kan kak :D kita mmg suke apam2 makan dgn kelapa parut tak kiralah mmg tak de guna ke apa ke kalau dah namanyer apam mmg nak kelapa parut hihihi... cantek! kalerpul!

    ReplyDelete
  2. wah...mmg kegemaran anak syila...teme kasih kongsi resepi..leh dicuba ni

    ReplyDelete
  3. waalikumussalam ika.
    akk pn suka mkn dgn kelapa parut tp sbb anak2 tak suka, akk ikut aje selera diaorg. hehe... klu ada kelapa parut mmg sedap.

    syila.
    sama2, akk dpt resepi ini pn dr kawan2 blogger yg lain. cubalah, insyaAllah mmg sedap.:))

    ReplyDelete