Tuesday, June 28, 2011

HATI AYAM MASAK KICAP



Assalamualaikum dan selamat pagi semua. Entri pagi ini tentang lauk yang cukup mudah dan cepat dimasak. Jom kita kongsikan resepinya...

Bahan-bahannya:

500 gram hati ayam
sedikit serbuk kunyit
secubit garam halus
1o biji cili api merah - biarkan sebiji-sebiji
5 biji lada hijau dihiris
1 biji bawang besar dihiris
sedikit air asam jawa
kicap masin secukupnya
gula secukup rasa
minyak masak untuk menumis

Cara-caranya:

1. Lumurkan hati ayam dengan perahan limau kasturi. Biarkan seketika dan dicuci bersih.
2. Toskan hati ayam tadi dan gaulkan dengan garam halus dan serbuk kunyit secara merata.
3. Panaskan sedikit minyak masak dan masukkan hati ayam tadi. Kacau sebati, tutup kuali.
4. Bila air dari hati ayam tadi hampir kering, tambahkan sedikit air asam jawa. Diikuti dengan kicap masin dan gula secukup rasa.
5. Masukkan pula hirisan bawang besar, hirisan lada hijau dan cili api merah sebiji-sebiji. Kacau sebati. Tutup kuali semula.
6. Kecilkan sedikit api, biarkan hingga mendidih sambil dikacau sekali sekala. bolehlah dihidangkan.

4 comments:

  1. Salam kak anis! kita dulu2 suke makan ati tp kalau mak kita buatkan lah atau beli kat kedai2 kalau kita nak buat sendirik mcm tak berani sbb kita tak berani nak pegang ati ayam tuu hihihi... kalau dah masak boleh makan :D

    ReplyDelete
  2. kak nor.
    nmpk sedap ya. hehe... simple je masakan ni kak nor.:))

    waalaikumussalam ika.
    ala kesiannya, mkin sbb rupa n warna hati ayam yg masih mentah tu buat ika tak berani nak pegang. takpe, nnti klu ika nak makan akk masakkan ya.:))

    waalaikumussalam ati.
    oh ya ke? nanti blh masakkan utk HB atie ya.:))

    ReplyDelete