Friday, December 31, 2010

KARI IKAN MAYONG DAN IKAN KERISI MASAK SAMBAL KERUTUP


Assalamualaikum dan selamat malam. Selamat menyambut tahun baru juga semoga segala azam dan impian akan terlaksana hendaknya (pinjam ayat en daun) hehe.... Malam ini hanya saya hanya letak gambar dan entri menu yang lepas-lepas. Masakan yang biasa-biasa, sekadar penyedap rasa dan penambah selera. Jom jamu mata....


kari ikan mayong tanpa santan, sudah acap kali dimasak asam pedas kegemaran suami. kali ini kari pula...


ikan kerisi bersaiz besar ini kepalanya sangat keras dan saya memang tak suka menyiangnya sebab seksa. hehe... memang kena sangat dilumur sambal terutup selepas digoreng garing. hehe...


3 comments:

  1. Salam kak anis,
    Ikan mayomg ni yg bulat panjang mcm ikn todak tu ke? Isi dia tawar sikit kn tp bila dh dimasak mcm ni mmg sedap. Ikan kerisi tu spesis ikn kegemaran saya.

    ReplyDelete
  2. salam en daun.
    ikan mayong ni ada juga org panggil ikan duri. rupanya tak sama dgn ikan todak n rasanya lemak. klu yg fresh lg sedap. agak hanyir n kena cuci dgn air asam+garam atau limau kasturi. sbb tu le yg tukang masak kdg2 kembang tekak nak mkn. hi3.
    en daun suka ikan kerisi ya. biasanya yg bersaiz kecil - sederhana lbh sedap dr yg besarkan. kat umah akk biasanya digoreng garing n dimasak sambal suami n anak2 suka.:))

    ReplyDelete
  3. Oo..ni ikan mayong dlm famili ikan duri tp ia bkn ikan duri. Bentuk badan,warna dn rasanya sedikit berbeza dgn ikn duri. Badan ikn mayong ni sedikit kekuningan semasa segar/hidup. Ikn duri kaler silver. Yg mcm ikn todak tu ikn malong kot. Nama nk sama ni.

    ReplyDelete