Friday, July 6, 2012

KASTARD SUSU LAPIS JELI BERKOKTAIL

Assalamualaikum dan selamat petang semua. Pencuci mulut yang sangat senang disediakan dan enak pula rasanya. Sesuai dimakan waktu panas dan sewaktu berbuka puasa. Lebih kurang seperti triffle tetapi saya ubah sedikit jadi lebih mudah dan tidak semanis triffle. Bila umur sudah meningkat ini rasanya tidak lalu hendak makan makanan yang manis-manis.

Bahan-bahannya:

1 cawan tepung kastard
1 cawan gula
4 cawan susu segar
1 cawan air biasa
1 kotak jeli segera perasa strawberry
1 tin buah-buahan koktail

Cara-caranya:

1. Toskan buah-buahan koktail dari sirapnya. Ketepikan.
2. Dalam periuk bancuh hingga larut tepung kastard bersama susu segar dan air.
3. Tambahkan gula.
4. Masak campuran ini hingga likat.
5. Masukkan kastard yang telah likat di dalam bekas lutsinar yang disukai.
6. Masak jeli segera mengikut arahan sepertimana di kotak.
7. Taburkan buah-buahan koktail atas kastard tadi dan curahkan jeli secara merata di atasnya.
8. Sejukkan dan hidangkan.

2 comments:

  1. panjangnya nama menunjukkan betapa sedapnya dessert dari Kak Anis, nikannn..

    ReplyDelete
  2. lebih kurang triffle je ni Yusa. Hihihi... akk tak tau nak bg nama apa jd masukkan sekali nama bahan2 mentah yg diguna. kreatif gitu. hahaha....

    ReplyDelete