Thursday, July 5, 2012

CINNAMON PULL APART BREAD

Assalamualaikum, Salam Nisfu Syaaban dan selamat sejahtera semua. Lama sungguh saya tidak membuat sebarang entri terbaru di sini. Hari ini ada sedikit kelapangan dan pc pun sedang menganggur. Lama sudah saya buat roti cinnamon pull apart bread ini. Ramai juga kawan-kawan blogger yang telah mencuba dengan jayanya. Bagi saya pula oleh kerana tidak membaca arahan membuatnya pada bahagian akhir maka jadilah susunan yang tidak betul semasa doh roti ini saya masukkan dalam loyang. Nampak pelik sahaja rupanya. Hehehe...
Untuk resepi boleh rujuk di blog Kak Nor di sini, blog Ika di sini dan blog Shiela di sini.

Resepinya saya terus copy and paste dari blog Shiela. Terima kasih Shiela.:D

RESEPI CINNAMON PULL APART BREAD
Resepi: Joy the Baker
Sumber: Ijayuji

Bahan-bahan
Untuk Doh
  • 2 3/4 cwn campur 2 sb tepung
  • 1/4 cwn gula kasar
  • 2 1/4 sk yis
  • 1/2 sk garam
  • 4 sb butter
  • 1/3 cwn susu penuh krim@susu segar
  • 1/4 cwn air
  • 2 biji telur (size A)
  • 1 sk vanilla extract
Untuk Filling
  • 1 cwn gula kasar@gula perang
  • 2 sk serbuk kayu manis (cinnamon)
  • 1/2 sk serbuk buah pala (nutmeg) - tak letak ~Sheila tambah serbuk koko
  • 4 sb butter - dicairkan sehingga menjadi brown
Cara-cara
  • Dalam mangkuk yang besar, campurkan 2 cwn tepung, gula, yeast, dan garam. Ketepikan
  • Pukul telur, ketepikan
  • Dalam kuali kecil, campurkan susu dan mentega, panaskan sehingga mentega cair. Ketepikan dan masukkan air dan vanilla extract. Biarkan seketika sehingga mixture menjadi suam2 kuku.
  • Tuangkan mixture susu dan mentega tadi kedalam bahan kering, kacau dengan senduk. Masukkan telur dan kacau lagi.
  • Tambah 3/4 cwn tepung, dan uli sehingga sebati. Doh ini mmg melekit sedikit. Masukkan dough kedalam mangkuk besar yang telah di gris dengan butter/minyak. Tutup dengan kain atau cling wrap, biarkan sehingga dough naik 2 kali ganda.
note : dough yang dah naik, boleh disimpan di dalam peti semalaman, dan diguna keesokan hari. >>yg ni kita tak ikut terus guna doh utk buat roti tadi.

Sementara menunggu dough naik, campurkan gula, serbuk kayu manis dan serbuk buah pala di dalam mangkuk.

*utk kaedah membentuk roti ni sila rujuk/klik pada link Joy OF Baker atau Shidah.


1 comment:

  1. phewww...1st time buat memang tak puas makan ni kak anis... sedap gilos roti ni

    ReplyDelete