Saturday, April 14, 2012

ROTI LAGI...



Assalamualaikum dan selamat pagi semua. Entri tentang roti lagi. Anak-anak kalau saya meroti memang suka sebab itu saya agak rajin mengguli. Walaupun hanya mengguli dengan tangan tetapi rasa seronok bila tengok roti yang direhatkan naik berganda begitu juga ketika sedang dan siap dibakar. Anak-anak pula sibuk bertanya,"dah siap mak? boleh makan tak?".

Untuk doh roti ini saya gunakan resepi Yatie lagi. Terima kasih diucapkan. Yatie menggunakan doh ini untuk roti jejari bawang putih tetapi saya tukarkan jadi intinya kepada kulit kayu manis, gula perang dan mentega. Buat seketul besar untuk anak-anak berbuka puasa. Sukanya mereka, alhamdulillah.

Resepinya macam biasa saya salin dan letakkan terus dari blog Yatie. Terima kasih sekali lagi berkongsi resepi roti yang enak dan gebu ini. Hanya Allah jualah yang dapat membalasnya. Amin.

Bahan-bahannya:

3 cawan tepung gandum
1 cawan air suam
1 sb yis
1 st garam
2 sb gula
2 sb minyak zaitun

Cara-caranya:

1. Campurkan semua bahan kecuali minyak zaitun dalam mangkuk besar. Uli hingga menjadi doh yang lembut.
2. Masukkan minyak zaitun dan uli lagi.
3. Rehatkan doh hingga naik sekali ganda dan tutuplah mangkuk dengan tuala lembab yang bersih.
4. Bila doh sudah naik sekali ganda tumbuk-tumbuk untuk buang angin dan uli semula.
5. Canai doh tadi secara melebar dan sapukan mentega di atasnya. Taburkan serbuk kulit kayu manis bercampur gula perang secara merata di atas permukaan doh tadi. Gulung rapi.
6. Gris loyang dengan mentega dan letakkan doh tadi di dalamnya. Rehatkan sekali lagi hingga naik sekali ganda.
7. Bakar dengan suhu 180C selama 45 minit atau sehingga masak di dalam ketuhar.
8. Apabila masak, sapukan lebihan mentega di atasnya dan taburkan gula.

Untuk inti kulit kayu manis:

2 sk serbuk kayu manis}
1/4 cwn gula perang } campurkan sebati
1/4 cawan mentega


3 comments:

  1. Assalamualaikum Kak Anis,
    Gebunya roti akak ni, mmng puashati kan bila buat sendiri...yatie pun sama kak, uli guna tangan je..Hamka lah yg paling seronok kalau maknya buat roti..pastu tak sabar, bilalah nak naik roti ni..bilalah nak masak roti ni...kih3..klakor je tngk keletah anak2 ni...

    ReplyDelete
  2. salam kak... kagum bila buat roti gune kederat tangan.. hasilnyer gebu plak tuH! kiter mmg pantang nengok roti.. gatai tgn nak merasa.. leh try versi akak plak nanti...

    ReplyDelete
  3. waalaikumussalam Yatie.
    Alhamdulillah mmg gebu n puas hati. Senang nak sukat bhn2 mentah klu guna cwn n sudu ni. Hehehe... Mmg betul, gembira pn ya tgk budak2 ni.:))

    waalaikumussalam Hana.
    kenalah guna tangan hana sbb mixer n bread maker takde. hehehe.... resepi doh guna Yatie pnya. mmg best.:))

    ReplyDelete