Monday, April 16, 2012

MEE UDANG



Assalamualaikum dan selamat pagi semua. Mee udang ini saya buat Sabtu lepas, hari ini baru sempat kongsikan di sini. Alhamdulillah, menggunakan resepi che'iza dr myr ini memang sedap dan puas hati. Lebih-lebih lagi anak-anak suka makan.
Untuk resepinya saya salin dan letakkan terus dari myrecipe. Terima kasih buat che'iza.

Bahan-bahannya:

1 kg mee kuning
500 gram udang saiz besar
4 sb lada kering kisar
4 biji bawang merah dikisar
3 ulas bawang putih dikisar
1 sb udang kering - rendam, tos dan kisar
1/2 inci halia kisar
2 sb sos tomato
1 sb sos cili
1 sb petis
2 biji keledek kuning/kentang - rebus dan lenyek lumat
gula
garam
taugeh - celur, toskan
sawi - celur, toskan
2 keping tauhu - goreng, dadu kecil (saya tambah)
3 biji telur - rebus, potong 2 (saya tambah)
bawang goreng
daun bawang - hiris
3 batang cili merah - hiris (saya tambah)
3 biji limau kasturi - potong 2 (saya tambah)

Cara-caranya

  1. Rebus udang hingga masak... tapis keluar udang n asingkan.. Air rebusan jgn buang....
  2. Tumis lada boh hingga garing... Kisar bahan bertanda *... Tumis lak bahan kisar.... hingga betul garing n naik bau....
  3. Masukkan air rebusan udang.. biar kuah mendidih... Masukkan sos tomato, sos cili n petis... Renehkan kuah
  4. Masukkan garam n gula... bergantung pada citarasa masing.... Adalah lebih baik kalau kuah ni direneh lebih lama.... Lagi lama lagi sedap....
  5. Letak keledek/kentang yg tlh dilenyek utk memekatkan kuah... Tapi kuah ni dah cukup pekat sbb ada letak sos... so depend masing2lah eh...
  6. Celur mee, taugeh n sawi.... Masukkan udang yg telah direbus tadi... tuang kuah n taburlah dgn daun bawang, bawang goreng, hirisan lada merah, potongan tauhu goreng dan telur rebus. Perahkan jus limau kasturi kalau suka.
  7. Makanlah dengan kuah yang banyak baru umph.:))

3 comments:

  1. Lamanya x makan mee udang kak.. sedap lak nampak tu ha..

    ReplyDelete
  2. assalam
    menyelerakan tgk mee udang Anis ni
    husben akak peminat mee yg camni kalu terhidang laju je makan he he

    ReplyDelete