Friday, September 28, 2012

PUDING ROTI KARAMEL




Assalamualaikum dan salam sejahtera semua ini. Di kesempatan ini saya hendak kongsikan pula pencuci mulut yang memang sudah ramai rakan blogger membuatnya. Saya pula barulah hendak mencubanya. InsyaAllah rasanya memang sedap. Lebih-lebih lagi bila dimakan waktu cuaca panas.

Resepinya saya ambil dari blog Yatie. Terima kasih Yatie. Puding ini pun sebenarnya sudah lama saya tetapi oleh kerana kekangan masa hendak menulis di blog saya simpan dahulu dalam kad memori kamera.
Resepinya saya terus salin dan tampal dari blog Yatie.:))


Bahan-bahan
  • 3 sudu besar gula untuk dijadikan gula hangus
  • 4 keping roti gardenia
  • 3 biji telur A @ 4 biji gred B - di pukul manja dan di tapis
  • 1 cawan air suam
  • 1 cawan susu cair
  • 1/2 cawan susu pekat - Yatie letak 3/4 cawan susu pekat
  • 1 sudu kecil esen vanilla
Cara-cara
  1. Cara membuat gula hangus , masukkan gula ke dalam kuali, masak hingga gula jd perang (guna api kecil takut hangit). Kemudian masukkan 1 sudu besar air panas, (berhati2 gula panas). kacau hingga sebati dan matikan api. Tuang terus dalam loyang. Ketepikan.
  2. Panaskan pengukus.Carik2kan roti kemudian blender bersama air suam dan susu.
  3. Selepas itu masukkan telur yang sudah ditapis itu dan masukkan esen vanilla. Blend sekejap agar sebati. Tuang adunan tadi kedalam loyang gula hangus dan kukus sehingga masak.(40min-1jam) - Yatie kukus 30minit je.
  4. Sejukkan dahulu barulah di potong dan hidangkan.

2 comments: