Friday, September 28, 2012

GRATIN MACARONI



Assalamualaikum dan selamat petang semua. Lama betul dapur alam maya saya ini tidak berasap. Entri kali ini pun gambarnya sudah lama tersimpan dalam kamera. Sayang pula dibiarkan tidak diguna, apa-apa pun sekiranya ada cerita pasti memudahkan saya untuk merujuk resepinya bila teringin membuatnya lagi.

Resepinya saya ambil dari kenalan group masakan di laman muka buku Noriz. Terima kasih buat Noriz. Yang pasti anak-anak amat menggemari keenakan gratin macaroni ini.

Bahan-bahannya:

4 genggam macaroni - rebus hingga lembut
15 ekor udang segar - kupas kulitnya
4 batang crabstick - dihiris
4 biji cendawan butang - dihiris
1/2 batang carrot - potong kecil memanjang
2 sk lada hitam - kisar kasar
1 biji bawang besar - didadu kecil
mentega secukupnya
100 gm parutan keju mozarela

Untuk sos putih:

21/2 cawan susu segar penuh krim
1 sudu besar tepung gandum
- gaulkan bahan-bahan ini di dalam periuk dan masak menggunakan api sederhana hingga pekat.

Cara-caranya:

1. Panaskan mentega, tumis bawang hingga agak layu dan masukkan bahan-bahan lain.
2. Masak sekejap sahaja sebab macaroni ini akan dibakar kemudiannya.
3. Gaulkan macaroni tadi dengan sos putih secara merata. Kalau pekat atau kurang susu, tambahkan lagi susu segar penuh krim tadi. Adunan mesti pekat n creamy.
4. Masukkan dalam loyang, taburkan dengan parutan keju.
5. Bakar hingga keperangan selama 15-20 minit dengan suhu 200C.

Selamat mencuba.:D

No comments:

Post a Comment